Home » България » Пакетът Ф-16 включвал всичко необходимо за ВВС

Пакетът Ф-16 включвал всичко необходимо за ВВС

Сделката за самолетите Ф-16 Блок 70 за българските ВВС ще включва обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, съобщават от компанията-производител Локхийд Мартин.

България ще придобие най-усъвършенстваните изтребители от четвърто поколение, съществуващи в наши дни, с вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители Ф-35 Мълния II и Ф-22 Раптор.

Новите самолети ще гарантират националната сигурност на страната и ще осигурят дългосрочно развитие на боеспособността на българските военновъздушни сили, подчертават от компанията.

Няма да се наложи България да осигурява каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи за интегрирането и използването им от чужди правителства, което би довело до допълнителни разходи и несигурност.

В споразумението няма абсолютно никакви скрити разходи, подчертават от Локхийд Мартин с изявление, публикувано на сайта на компанията.

Изявлението идва след упреците на президента Радев, че страната ни може да получи самолети с орязана боеспособност. Припомняме, офертата за самолетите „Грипен“, предпочетени Радев, не включваше оръжия, оборудване, обучение или други допълнителни придобивки. Тя предполагаше отделно да се преговаря с трети страни за постигането на боеспособност и съвместимост с НАТО.

България получава „боеспособно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО“, се казва в публикацията.

„Макар, че е под името на Ф-16, най-новото поколение изтребител Блок 70 е напълно нов и различен самолет – част от цялостния пакет, който ще осигури на България един от най-усъвършенстваните и боеспособни изтребители в НАТО в Европа. Снабден със съвременна екипировка от оръжия, които са включени в цената, той ще осигури много повече възможности от обикновен еър полисинг.“ – посочват от компанията.

Днес в Европа на въоръжение са над 700 самолета Ф-16. Гърция също потвърди, че ще модернизира 84 от своите изтребители Ф-16 от по-старо поколение до Ф-16V – конфигурация, подобна на новия Блок 70, за който преговаря България.

„Дългосрочните партньорски взаимоотношения с Локхийд Мартин ще донесат много ползи на българската икономика и индустрия. Като глобален технологичен лидер, Локхийд Мартин помага на хората да се чувстват защитени като разрешава комплексни предизвикателства, подкрепя и прилага научни открития и осигурява иновативни решения.“ – допълват производителите, като подчертават, че новите Ф-16 ще осигурят оперативна съвместимост с НАТО за десетилетия напред.

Новият завод на Локхийд Мартин, разположен в Грийнвил, Южна Каролина, скоро ще започне производството на Ф-16 Блок 70 за Бахрейн и Словакия. Там ще бъдат произведени и изтребителите за България.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Шест инцидента с коли на НСО през последните години

Катастрофата с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева не е първият инцидент с кола на ...

Инспекцията по труда ще следи за деца на полето

Инспекцията по труда активизира контрола в селското стопанство във връзка с прибирането на есенните култури ...

Пожарникари вадиха шофьор, забил се с бус в дърво

20-годишен мъж се заби в дърво край село Васил Друмев. Наложило се екипи на пожарната ...

Адвокат съди за клевета шефа на СДВР, иска му 20 000 лв.

Столичният адвокат Ивайло Юруков заведе дело за клевета срещу шефа на СДВР Георги Хаджиев и ...

Франция осъди атаките с дрон срещу „Сауди Арамко“

Франция осъди атаките с дрон срещу саудитската рафинерия на „Сауди Арамко“. Това се посочва в ...

Грозни сцени в плажна кръчма в Бургас

Бургазлийка стана жертва на непровокирана агресия от шефка на плажна кръчма в Бургас. Петя Николова ...