Home » Мнения » Отвличаният журналист Христо Гешов: За всичко, което ми се случи, обвинявам БСП

Отвличаният журналист Христо Гешов: За всичко, което ми се случи, обвинявам БСП

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред ФАКТИ говори Христо Гешов, разследващ журналист от Червен бряг. След редица разследвания за местната власт в лицето на кмета Данаил Вълов и общински съветници, той е нападнат пред дома си. КПКОНПИ се самосезира след съвместен репортаж на Христо Гешов и „Господари на ефира“ и към момента Вълов е отстранен от власт, а разследването продължава. Впоследствие Гешов разкрива и незаконно ВиК в Троян, действащо под благоволението на кмета Донка Михайлова. В средата на май т.г. е обявен за национално издирване, впоследствие открит. Случаят му добива популярност и след гостуване в „Шоуто на Слави“. Въпреки разследванията, Данаил Вълов и Донка Михайлова ще се кандидатират за поредни мандати съответно в Червен бряг и Троян на предстоящите местни избори. Пред ФАКТИ Христо Гешов обрисува ситуацията в извънстолична България, като обяви и кандидатирането си за кмет на Червен бряг.

 • Г-н Гешов, през май т. г. България се развълнува от изчезването Ви. Заредиха се най-различни теории, вкл., че сте избягал, заблуждавайки назначената Ви охрана, тъй като сте основен свидетел по дело срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Някак така и не стана ясно какво точно се е случило. Има и версия, че сте прекарали периода в неизвестност в компанията на хора, които са Ви „убеждавали“ да изтриете материалите си за незаконното ВиК в Троян.
  – Не съм избягал, защото няма от какво да бягам. Т.н. компромати, заради които ме обвиниха, че видите ли аз съм избягал, те не са от днес и вчера. Опит за мое компрометиране беше направен още през 2017 г., няколко месеца след като напуснах работата си в община Червен бряг и броени дни след като пуснах първото си разследване срещу местната власт. Това не е основание да бягам, не съм избягал. Повече подробности на този етап не мога да давам, тъй като тече разследване. Но все пак…бях задържан насила, против волята ми, на конкретни места, на които не съм искал да бъда, не съм искал да стоя и за щастие вече бях освободен, когато аз, семейството ми, продуцентите изпълнихме всички искания на хората, които ме задържаха там.

– Да уточним – имате охрана след разследване срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов.
– Охраната беше физическа от органите на МВР. Причината за нея е, че аз съм основен свидетел по делото срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов, което се гледа в Специализирания съд. До дело се стигна след като през 2018 г. аз подадох жалба със събраните всички журналистически мои материали срещу него в Специализираната прокуратура. Станах защитен свидетел. Малко след като се случиха вече споменатите неща с мен влязох в програма на „Репортери без граници“, напуснах страната и съответно такава охрана не ми беше нужна и беше отказана. Повече не съм охраняван, но все още съм свидетел по делото.

 • Покрай дейността си сте нападнат и пребит пред дома си.
  – Да, това ми се случи през 2018 г.. Прибирайки се вкъщи късно вечерта бях нападнат от неизвестни лица. За съжаление прокуратурата прекрати производството, защото се води срещу неизвестен извършител, когото полицията не е могла да открие. Не, че аз съм очаквал нещо различно. Точно тогава бях пуснал едно разследване, което касаеше общинските имоти, които са искали да купуват общински съветници от ДПС, които по това време подкрепяха местната власт в лицето на Данаил Вълов. Малко след като пуснах единия от материалите си – за общинския съветник Явор Бакърджиев, същият материал бе изкоментиран в социалната мрежа Фейсбук от неговия син, като коментарът гласеше нещо от рода на „смешник“ и т.н. Същата вечер след този коментар ми се случи това. Малко след като бях изписан от Спешна помощ видях, че този коментарът вече го няма. За мен е показателно, без да обвинявам, няма как да кажа кой е поръчител и кой не, но на 100% го свързвам с тези разследвания.

 • Вече неведнъж споменатият Данаил Вълов планира да се кандидатира отново за кмет на предстоящите местни избори в Червен бряг.
  – За мен е много спорно защо държавата позволява хора, които в момента са разследвани за корупция или за ощетяване на общинския и европейския бюджет с особено големи средства, да бъдат кандидати за кметове, за общински съветници. За мен, честно казано, без абсолютно никакви извинения, това е върхът на наглостта. Този човек не знам изобщо с каква идея и с какви очи ще излезе пред хората да агитира да гласуват за него, при положение, че същият този човек започна да прави ремонт на общински пазар за близо 3 милиона лева, изцяло общински средства. Без огромно мнозинство в Общинския съвет, част от общинските съветници бяха против. До ден-днешен не е ясно този пазар откъде ще се финансира. Доколкото съм запознат в момента фирмите-изпълнители не са получавали средствата си и се водят съдебни дела. Това е информацията, която имам. Факт неоспорим е, че от близо година въпросният Данаил Вълов дава различни дати за откриване на пазара. Пазарът не е готов, за него няма издадени акт 15 или 16. В същото време ръководството на общината принуждава всячески търговците да се изнесат от местата, които бяха обособени като временен пазар и да се нанесат в т. нар. „нов“. За мен това е напълно незаконно, това е строителна площадка. Интересувам се от становището на фирмата и строителния надзор, защото ако утре например падне покривът на въпросния пазар и убие човек, кой ще носи отговорност? По закон това трябва да е фирмата-изпълнител. С какви очи същият този господин ще се яви като кандидат за кмет при положение, че на общината са наложени купища санкции. Вълов се опита да пробута три проекта, които са за санирането на трите му фамилни къщи, откъдето според мен дойде и сагата с „къщи за тъщи“. Аз и Дани Йорданов от „Господари на ефира“ дадохме старта на въпросната сага с точно тези къщи.

 • Данаил Вълов не изглежда особено притеснен. Даже наскоро заяви, че КПКОНПИ бави с месеци решение за неговото оневиняване.
  – Това е пълна лъжа. Първо той казва, че не е обвиняем. Напротив, на 21 март 2019 г. Данаил Николов Вълов е получил първото си обвинение от Специализираната прокуратура. Към настоящия момент той е привлечен в качеството си на обвиняем. Това е първата му лъжа. Втората му лъжа е за становището на комисията КПКОНПИ, която според неговото тълкуване е казала, че го оневинява за конфликт на интереси. Независимо какво становище е дала комисията, първо това не е по моя сигнал, заради който Вълов е обвиняем, то е по съвсем различен анонимен сигнал. Сигналите в комисията, които се касаят за конфликт на интереси, винаги са анонимни, независимо дали са подписани от някого. Те остават анонимни доживот. Вълов има повдигнати обвинения за това, че той е прекратил неправомерно обществена поръчка, в полза на трети лица, които е доказано, че са приближени до него.

– Става дума за случая, познат като „Топъл обяд“?
– Да. И независимо, че комисията за конфликт на интереси е установила, че между едните и другите няма конфликт на интереси, то е видно, че тези хора са му близки под една или друга форма. Естествено, че чисто документално всичко ще бъде изпипано, все пак живеем в България, не в Германия или Англия. Така че въпросът е повече морален, но и законов, след като Специализираната прокуратура е предприела каквито и да било действия. И пак повтарям, че е много спорно защо този човек е на свобода, при положение, че повечето от арестуваните кметове бяха задържани повече от 72 часа, те бяха с непрекъсната мярка за неотклонение. Защо тук беше някакво изключение, при положение, че сигналите срещу този човек са повече от 20? Само моите са много повече от 20, да не говорим за другите. По всичките се работи и по всички има някакъв вид становища. Защо този човек е навън? Могат да отговорят различни депутати, които го подкрепят сега.

 • Наскоро посетих китно село в района на Червен бряг – Реселец. Там има интересна екопътека „Калето“, направена с евросредства – близо 1 милион лева. Някак не изглежда като за подобна сума.
  – Екопътеката е по проект, който е направен от екипа на Данаил Вълов в първия му мандат. После реализиран от следващия кмет Павлин Фильовски от квотата на ГЕРБ. 2015 г. месец септември, аз и колегата Марин Николов от предаването „Разследване“ по Нова телевизия направихме предаване, озаглавено „Как камера за 400 долара може да бъде закупена за 30 000 лева“. Та въпросните камери за виртуална разходка на въпросната екопътека са на цени, които са заложени от екипа на Вълов, но са реализирани от Фильовски. Интересното тук е, че ръководителят на проекта се е запазил от времето на Вълов и до края, до приемането на самия обект и пускането му в експлоатация, е останал ръководител Диана Димитрова, която доскоро работеше като директор на дирекция „Европроекти“. Сега доколкото знам е ръководител на програма „Карлуковски карст“.

 • След всичко, случило се с Вас, отправихте един може би малко краен призив – хората колкото се може по-бързо да напуснат България. Сега няколко месеца по-късно идеята се е трансформирала в нещо по-мъдро – да вземете нещата в свои ръце.
  – Изкарах два месеца в чужбина. Аз съм човек, който трудно пада по гръб и никога не се отказва, реших да се завърна, да прекратя програмата, по която бях, за да продължа да се боря за това, за което съм се борил повече от 5 години за Червен бряг. Затова взех категоричното решение да се явя на местните избори като кандидат за кмет. Със собствена листа. И да покажа всъщност и на обществото, и на политическото статукво, че в Червен бряг може да се осъществи промяната, такава, каквато трябва да бъде. Крайно време е въпросното политическо статукво в моя роден град да разбере, че младите хора ги има, че могат, че искат и че реално ще се борят. 2015 г. влязох в екипа на Данаил Вълов като пиар на общината. Две години съм работил с него и съм се борил за такава промяна. Видях, че няма как да се получи, затова реших, че сега ще се боря за такава промяна, но под друга форма и съм сигурен, че аз ще я осъществя. Радвам се на голяма обществена подкрепа. Надявам се в деня на изборите хората да излязат и да гласуват. За мен това е важно, не толкова дали ще отида кмет или общински съветник, аз съм си Христо Гешов журналистът, който винаги се е борил за справедливост, за това истината да излиза наяве и за това хората да не бъдат поставяни на последен план. Защото всеки, който влезе в тази община, първото нещо, което го вълнува е колко пари ще взема и дали семейството му ще получи обществени поръчки за милиони. Мен това не ме вълнува. Майка ми е обикновена готвачка. Семейството ми няма фирми, не се вълнуваме от обществени поръчки, не съм зависим от олигарси, така, както други кандидати. Не съм генерал, не съм инженер, както настоящата власт. Не се срамувам от което. Гордея се от обикновения си вид и смятам, че с всичкото това, което съм правил ще постигна дълго чаканата промяна за Червен бряг.

– Има информации, че ще сте кандидат от бъдещата партия на Слави Трифонов.
– Това не мога да го коментирам на този етап.

 • От Червен бряг тръгваме на югоизток и стигаме до Троян, където срещаме аналогичен случай. Ваше разследване за частно ВиК, функциониращо с благословията на кмета – Донка Михайлова от БСП, която наскоро бе издигната от партията като кандидат за пореден мандат. КПКОНПИ също се сезира по случая.
  – Да, КПКОНПИ се самосезира малко след като аз пуснах разследването си. Дал съм вече показания. Интересното е, че всичките саги с компромати срещу мен започнаха три дни след като дадох показания в КПКОНПИ. За съжаление аз не можах да видя лично г-жа Донка Михайлова по простата причина, че тя, както се вижда от моя видеоматериал, бягаше от мен. Един курортен комплекс и хората, които живеят в него и развиват бизнес в него, са оставени да мизеруват и да поставят хората, които са гости на града, в подобна ситуация. Тя ги поставя в патова ситуация, някой да се чуди как да си плаща водата, на кого да я плаща. Интересен парадокс е, че малко след като около случая се разшумя, Донка Михайлова е внесла предложение в Общинския съвет, което трябва да се гледа през този месец на последната сесия на настоящия мандат. С предложението си тя леко „дава назад“. Предложението е да бъдат изкупени тръбите на въпросната фирма „ДАД“. Въпросната кметица е приложила количествено-стойностни сметки, които са за милиони левове. По думите на технически лица, които са се занимавали с такива неща, това не струва повече от 200-300 хиляди лева. Общината винаги слага някакви други суми. Не само тази, повечето общини са така. На мен ми е интересно как ще се осъществи тази сделка по простата причина, че въпросната фирма „ДАД“ няма нотариален акт за тези тръби, те са напълно незаконни според „Басейнова дирекция“, т.е. те нямат собственик. Ако пък вземем предвид разговорите ми с други кметове на населени места, тези тръби минават през общински път, т.е. общината може да иска преактуване на въпросните тръби и просто да се сдобие с тях без да плаща на когото и да било за каквото и да било. Тук опираме до воля. А явно въпросното управление няма воля. Колкото до това, че тя ще бъде кандидат за кмет – за мен гражданите на Троян трябва да кажат. Троян може да бъде хубав град. За съжаление това, което аз изживях в Троян и следствията след разследването си в Троян… Просто не бих желал да чувам даже за този град.

 • И тук опираме до моралния въпрос за кандидатурата на Донка Михайлова, който може да бъде отправен както към нея, така и към БСП като партия.
  – БСП се изкарват морална партия. Те казват, че са нормалната опозиция. Корнелия Нинова казва, че кметовете ѝ се борят за справедливост и т.н. Аз откакто ми се случиха всичките неща приканих много пъти г-жа Корнелия Нинова, г-жа Елена Йончева да се срещнат с мен, за да им кажа по места – не само в Троян и Червен бряг, а различни други градове, в които аз съм ходил, какъв коректив са и за каква „справедливост“ могат да говорят хората ѝ по места. Мога да го докажа с думи. Но явно аз не съм удобен на БСП. Срещата ни със сигурност за тях няма да е приятна и разбира се те не счетоха за необходимо, че трябва да се видят с мен. Категорично за абсолютно всичко, което ми се случи след Троян аз обвинявам на 100% БСП.

 • БСП съвсем не са толкова онеправдани, колкото се изкарват.
  – Да, определено не са това, за което се представят. За мен БСП е партия, която е вълк в овча кожа.

 • В цялата история изплува и името на Делян Пеевски.
  – Братя Мондешки имат медии в Троян. Те стоят зад тези медии. Те стоят и зад управлението на г-жа Донка Михайлова. Всички знаем братя Мондешки кои са, всички знаем, че единият е адвокат на г-н Делян Пеевски. Показателен факт е, че медийната кампания, която се изля срещу мен, беше в медиите на Пеевски. Незнайно защо аз съм обвързан с кръг от хора, които дори не познавам. Не държа да познавам. Не се притеснявам от това, че съм имал контакти като обучение и т.н., на които е присъствал Иво Прокопиев. За мен той е човек, който има медии, които засега показват обективна журналистика, спазвайки етичните кодекси. След като има една нормална среда за медиите, независима такава, обективност, за мен това е много по-важно, без значение кой е техният собственик. Все пак не знам защо бях обвързан с хора от „Да, България“ например…

 • А защо това трябва да е нещо лошо, дори да сте обвързан?
  – Ами не знам защо е лошо, явно трябва да е. Това трябва да питаме редакторите и журналистите от въпросните медии, на които дори не искам да изричам имената. Явно за тях е лошо и е много по-хубаво да бъдеш от кръга, в който са те. Но пък аз съм горд от факта, че съм обвързван с такива хора.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...