Home » България » Отровили лешоядите от Искърския пролом с мъртво теле

Отровили лешоядите от Искърския пролом с мъртво теле

Заложена в труп на теле отрова е погубила три белоглави лешояда и един скален орел, които бяха намерени в Искърския пролом, съобщи TrafficNews. Птиците са защитени видове. Мъртвото теле е намерено близо до загиналите птици.

„Следва токсикологичен анализ на труповете на птиците, за да се установи от какво са загинали. Също ще се анализира и вида на субстанцията, която ще се вземе от стомаха на защитените видове“, обясниха от Фонда за дивата флора и фауна.

От организацията смятат, че районът е „разчистен“ през нощта от извършителя, защото трупът на орела е бил безследно изчезнал. По първоначална преценка, в инцидента са загинали вероятно между 15 и 20 белоглави лешояда. Два от тях обаче са били с предаватели, които са насочили природозащитните към мястото. В издирването се включило и кучето Барс на Българско дружество за защита на птиците.

Устройствата, свалени от отровените птици и данните в тях, ще бъдат използвани за доказателство за локализиране на местопрестъплението. Следва окръжният прокурор да образува наказателно производство и след това да се търси извършителя на престъплението. Без предавателите умрелите лешояди най-вероятно нямаше да бъдат открити, а престъплението нямаше да бъде идентифицирано.

Подозренията на природозащитниците са, че отровата в мъртвото тело е сложена от животновъди. Те имат постоянни проблеми с нападения на добитъка им от вълци, чакали или скитащи кучета. Някои в отчаянието си, а други – за по-лесно, залагат отрова в трупа, който е нападнат от хищника, за да се отърват от него.

Отровата е най-често пестицид, достъпен свободно за закупуване от аграрна аптека. Най-често обаче хищникът не се връща, защото е със силно обоняние и му мирише на човек. За сметка на това мършата привлича всякакви хищни птици – гарвани, орли, лешояди. А белоглавите лешояди се хранят в групи, никога сами и така на едно отровено животно може да измре цялата колония. Според много конвенции, закони и наредби умишленото тровене, особено на диви животни, е строго наказуемо, информират от Фонда.

При последния случай на разпръсната отрова в Кресна беше унищожена цялата колония от над 30 белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации работиха повече от 15 години. Извършителят така и не беше намерен.

Скалният орел и белоглавият лешояд са защитени по Закона за биологичното разнообразие и са обозначени със звездичка, което дава основание да се образува наказателно производство.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...

Клиент заспа в такси и прекоси…

Клиент от Единбург заспа в такси и се събуди на другия край на Шотландия, съобщи ...