Home » България » Отопление в банята
Отопление в банята
Отопление в банята

Отопление в банята

Банята е помещение, в което поддържането на подходяща, комфортна температура е изключително важно, до степен, когато се налага да ползваме влагоабсорбатор. Често, вътре се преобличаме, а разнасящата се влага във въздуха допълнително допринася за усещането на хладнината. Температурата на въздуха в банята следва да бъде по-висока от останалите помещения в жилището и да е равна на около 24°C.  За да осигурите такава температура през всяко време, необходим Ви е радиатор или алтернативно решение, тоест подово отопление.

Радиатори за баня

В къщи или жилища с централно отопление, водещи са водните радиатори. Ако нямате възможност за включване на такъв тип радиатор, можете да изберете електрически радиатор. Независимо от начина на захранване, радиаторите за баня имат ребриста форма. Те са изградени от вертикални колектори между които са монтирани хоризонтални елелементи. Благодарение на тази форма, освен, че служат за отопляне на помещението, те могат да се използват и за сушене на хавлии.

Противно на всеобщото схващане, разходите за електрическо отопление на банята не са тълкова високи. Единственото правило тук е да не забравяте при избора на радиатор да подберете подходяща мощност към размерите и индивидуалните характеристики на банята. Помещения с голям прозорец, разположени в периферията на къщата, могат да изискват повече енергия от тези, разположени по средата на сградата. Не забравяйте също така, че тока е общодостъпен и един от най-чистите източници на енергия.

Мощността на радиатора за банята зависи от големината на помещението, неговото положение, потребността от топлина и предназначение. Следователно за баня с площ 6 м2 следва да изберете радиатор с мощност не по-малко от 600 W.

Когато вече сте избрали радиатор според технически характеристики, следва да помислите и за напасването му към дизайна на Вашата баня. Естествено, можете да прибегнете към естетически решения на почти невидими радиатори, но към момента избора расте не само сред дизайнерски радиатори и артистични такива, които могат да съставляват важен, дори понякога главен елемент от обзавеждането на банята.

Подово отопление

Алтернативно решение на монтирането на радиатор в банята е подовото отопление. То осигурява оптимално разпределение на температурата в помещението.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Зловеща мистерия: Откриха зазидани черепи в дом в София

Зазидани черепи в стена бяха открити при ремонт на апартамент на военен лекар в София. ...

Хотелите се напълниха, свърши персоналът

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, ...

Какви заплати вземат чужденците в родните хотели?

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, ...

Служителка в тотопункт загина при нелеп инцидент

Санданчанка почина на 48 г. след нелеп инцидент миналата нощ. Петрана Н., която е дългогодишна ...

Община Пловдив тегли заем за изграждането на три паркинга

Община Пловдив се готви да изтегли 13 млн. лв. заем през Фонда на фондовете за ...

Двама в ареста след скандал заради засичане на пътя

Двама мъже на 20 и на 22 години са задържани вчера от служители на РУ ...