Home » България » Отливът на чужди туристи е коствал милиарди на икономиката ни

Отливът на чужди туристи е коствал милиарди на икономиката ни

Ръст на българи в черноморските ни курорти и отлив на чужденци, донесъл загуби за милиарди за българския туризъм и родната икономика отчете днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Varna24. Тя гостува в морската столица по повод работна среща с контролните органи, местната власт и бизнеса, на която беше обсъден летния сезон по Северното и Южното Черноморие и постигнатите резултати.

Според статистиката за юни и юли 2,7 млн. чуждестранни туристи са посетили България, което е спад от 3,5 % спрямо същият период за миналата година. Тенденция в националните ни курорти е ръст на регистрирани нощувки от български граждани. В същото време между 5 и 10% е спадът на нощувките от чужденци.

Приходите от туризъм за първите 6 месеца на годината са 1,3 млрд. лв., като за сравнение министър Ангелкова посочи миналата рекордна за туризма ни година, когато приходите са били над 8 млрд. лв. Според министъра на туризма това е огромна загуба не само за бранша, но и за българската икономика. Ангелкова смята, че министерство на туризма работи в насока целогодишен туризъм чрез стимулиране на СПА, вино, културен туризъм и друг вид туризъм.

Според нея Варна има голям напредък в тази насока чрез въвеждането на 17 целогодишни дестинации на летище Варна.

Министър Ангелкова отчете и спад на нарушенията, регистрирани от КЗП и МВР. На територията на Северното Черноморие няма драстични нарушения по отношение местата за настаняване и морските плажове.

Стана ясно, че са подписани 37 концесионни договора за отдаване на плажове на територията на Варна и Добрич. В същото време 22 плажа са останали без наематели, но са имали осигурено водно спасяване.

10 000 лв. глоба е наложена на концесионера на плаж „Русалка“ след сигнал за нарушен достъп до плажната ивица. Глоби ще бъдат наложени и за нерегламентирания престой на автомобили на плажа в залива „Болата“.

Интересен момент при популяризирането на туристическите дестинации на България ще бъде използването на инфлуенсъри и блогъри, които ще работят за рекламата на страната ни във виртуалното пространство. Отпуснатите средства за реклама през 2019 г. са били в размер на 11 млн. лв. Още толкова са заявени от Министерство на туризма за 2020 г., но премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лв. за рекламирането на туризма в България по света.

Варна / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Автобус се вряза в автомобили в Германия

21 пострадаха при инцидент до централната гара в западния германски град Висбаден вчера, след като ...

Защо няма оцелели: 3 трупа след катастрофа в Силистра

Водачите на двата автомобила са били с дългогодишен опит. Участниците в инцидента са били с ...

Сръбски депутат замеси България в шпионския скандал

В ефира на държавната сръбска телевизия депутатът от Народната скупщина Милован Дрецун обвини България, че ...

Жълт код за валежи в Централна България днес

Днес ще продължи да вали и застудява. Заради по-значителни количества на валежите в Централна България ...

Балотели се забърка в нов скандал

Марио Балотели изглежда се забърка в поредния скандал. Нападателят на Бреша бе забелязан да напуска ...

Как да спечелите доверието на партньора си след изневяра

Изневярата е едно от най-тежките престъпления в една връзка. Според експерти обаче, случаят невинаги трябва ...