Home » Любопитно » Откриха гигантска дупка в земната повърхност, предстои нещо страшно

Откриха гигантска дупка в земната повърхност, предстои нещо страшно

Силно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано край бреговете на щата Орегон в САЩ на 16 август 2019 г., което според експертите се е намирало на дълбочина 10 километра, на ръба на плочата Хуан де Фука.

Учените смятат, че тази плоча представлява останал фрагмент от плочата Фаралон, плаваща в мантията на Земята под Северна Америка. Сеизмолозите считат, че ако епицентърът на земетресението е бил точно това място, то тогава Тихоокеанската плоча се е раздвижила и са започнали да протичат неизвестни за учените процеси.

Експертите смятат, че ако се случи земетресение на брега на Орегон, което е повече от 5-та степен по Рихтер, то в този район трябва да се очакват по-мощни трусове скоро, съобщава Geophysical Research Letters.

Дълги години, учените, с помощта на специално оборудване, изследват плочата Хуан де Фука. Резултатът от изследването показва дупка, открита в плочата, която има голяма дълбочина и дори преминава в мантията на Земята. Според учените, дължината на разлома е около 200 километра. Изследователите смятат, че същата тази дупка може да бъде причина за появата на вулканична активност на територията на Орегон.

Експертите достигат до извода, че древната плоча Фаралон е започнала да се топи с бързи темпове. Това може да доведе до увеличаване на сеизмичната активност в Северна Америка. В сравнение с тези процеси дори тихоокеанският „огнен пръстен“ ще изглежда спокойна зона по отношение на честотата на земетресенията.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Почина 13-годишна звезда от Холивуд и Бродуей (СНИМКИ)

Преди дни внезапно почина 13-годишната Лоръл Григс. Въпреки крехката си възраст, тя вече бе добила ...

Два варианта за завършване на стадион Варна

Директорът на дирекция спорт в Община Варна Кристиан Димитров е в комисията под егидата на ...

Спецакция в Русе

Поредна специализирана полицейска операция, насочена срещу разпространението и употребата на наркотични вещества, бе реализирана от ...

Хамид Хамид: ДПС има 35% от кметовете в България

Избирателят на ДПС е мъдър и изключително добре се ориентира в обстановката коя партия предлага ...

Българка отива на световно по танци на пилон

33-годишната Валерия Стефанова от Велико Търново ще участва в края на ноември в Международен шампионат ...

Майкъл Блумбърг официално обяви кандидатурата си за президент на САЩ

Майкъл Блумбърг обяви официално кандидатурата си за президент на САЩ, съобщи Би Би Си. Той ...