Home » България » Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 дка от природен парк „Персина“?

Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 дка от природен парк „Персина“?

Заради проекта АЕЦ „Белене“ управляващите възнамеряват да откъснат 6000 декара от природния парк „Персина“, обитаван от защитени видове.

За това предупреждава отец Паоло Кортези във фейсбук, като призовава гражданите да не допускат погубването на природно богатство заради интересите на „Росатом“.

„Как ще реагирате на тази (истинска) новина??? България ще подари на „Росатом“ 6000 декара на Парка край Дунава, за строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ“, написа отец Кортези в социалната мрежа.

„Аз мълча. Ти мълчиш. Той мълчи. Ние мълчим. Вие мълчите. От 1981 г. те продължават да унищожават Белене и природата ни…“ – констатира с горчивина свещеникът, посветил години от живота си на Белене.

Реакцията му е предизвикана от оповестените планове на местната община за намаляване на територията на природния парк, въпреки че тази година там гнездят рекорден брой къдроглави пеликани, които са защитен вид. Инициативата за това е на Министерството на околната среда и водите. Тя ще бъде подложена на обществено обсъждане на 12 септември в сградата на община Белене.

До 7 септември могат да се представят мотивирани писмени становища,възражения и предложения до екоминистъра Нено Димов.

„Пишете, граждани! Да защитим природата, да браним природен парк Персина от чужди интереси! НЕ на намаляването на Парка! В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на Министъра на околната среда и водите и на Директора на РИОСВ-Плевен мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно проекта на заповед.“ – призовава отец Кортези.

Плановете предвиждат отрязване на площи от парка – по инициатива на община Белене и Министерството на енергетиката, и прибавяне на нови площи, предложени от Изпълнителната агенция по горите, която е принципал на природен парк „Персина“. Равносметката показва обаче, че ако процедурата не бъде спряна, площта на парка ще намалее.

Авторите на предложението твърдят, че земята, предвидена за изключване от парка нямала „консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания“.

Междувременно от Българското дружество за защита на птиците съобщиха, че през тази година в парка има рекорден брой гнездящи двойки къдроглави пеликани – 24. Те са отгледали 30 малки пеликанчета, които успешно са отлетели през юли.

„Природата се защитава, не се продава. Природата се посещава, не се подарява. Природата се обича, не се изнасилва. Да живее беленската природа!“ – пише още отец Кортези.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В Нигерия: Защо Отабор е национал, а Езе – не?

Нигерийски медии повдигнаха въпрос защо бранителят на Локомотив (Пловдив) Стивън Езе не е национал, а ...

Неделчо Михайлов: Варна е уморен от очакване за промяна град (ВИДЕО)

Лесно се реших да се кандидатирам за кмет на Район „Приморски“. Аз живея там от ...

Уникални СНИМКИ от бедните години на Дарина Павлова

На крачка от 54-тия си рожден ден Дарина Павлова намира място в списъка на най-богатите ...

Ударен от кола колоездач се бори за живота си, издирват свидетели

Лекарите продължават да се борят за живота на колоездача от столичния квартал „Надежда“ Константин Касабов, ...

В ЕК са доволни от България, но…

Европейската комисия прие най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ...

Ники Илиев и Саня Борисова си простиха

Саня Борисова и Ники Илиев се разделиха преди близо две години. Почитателите им разбраха за ...