Home » България » Освобождаването на Полфрийман драматично закъсня

Освобождаването на Полфрийман драматично закъсня

С пълното съзнание, че предизвиквам скандал, налага се да заявя, че решението да бъде освободен предсрочно Джок Полфрийман е не просто правилно – то е драматично закъсняло.

Слушам масовата истерия, към която се притури и Борисов, и осъзнавам, че щетите върху психиката на българите са чудовищни и вероятно необратими. Това коментира във „Фейсбук“ Весислава Танчева.

Възмущението от това освобождаване е първа новинарска тема и очевидно ще остане такава поне още ден-два. Но не виждам случаят да се обсъжда по същество, а по канените в студията гости съдя, че темата ще бъде набутана в клишето „съдията-мръсник пусна на свобода убиец на готин пич“.

За да стане ясно колко дълбоко е заблуждението по тази тема, ще разгледам фразата дума по дума, но първо ще припомня, че записите от охранителните камери пред злополучната дискотека изчезнаха мистериозно още по време на делото!

Съдията е Калин Калпакчиев. Известен с опозиционните си изказвания срещу ръководителите на правосъдната система и прокуратурата и острите си критики срещу безумните им действия.

„Убиецът“ Джок от 12 години твърди едно и също – че е жертва на съдебна грешка, в която прокурори и съдии отхвърлят неговата версия за случилото се. А тя се разминава драстично с официално приетата!

Той не отрича, че е употребил оръжие срещу Андрей Монов, но твърди, че го е направи в условия на самозащита, след като е опитал да продотврати друго престъпление с вероятен мотив омраза.

Според него той наблюдавал група агресивни младежи, които повалили на земята мъж от ромски произход. Намесил се да спасява падналия и е нападнат от група от 16 до 20 души. Той ранява двама от тях, единият – Андрей Монов – по-късно умира.

Жертвата може да е бил чудесен син и приятел и съчувствам искрено на родителите и близките за загубата.

Но в нощта на убийството – случайно или не, той е част от футболна агитка, известна в София в расистките и нацистките си изстъпления, която обижда и напада човек.

Версията на прокуратурата, приета от съда е, че той не е участвал в това нападение, ако имало такова. Бил само страничен свидетел.

Възможно е. Но е вярно, че съдът така и не проверява дали това е вярно или не. Факт е, че после Андрей се оказва най-близо до Джок Полфрийман, за да попадне в него ударът с нож… Факт са също организираните от българските националисти и същата агитка протести и шествия в подкрепа на съдебното решение.

И накрая, с изключение на бТВ, не чух друга медия да припомня основен елемент от разследването, който най-вероятно е причина за съпътстващата го съдебна слепота и последвалите странни решения на прокуратурата.

Баща на убития е Христо Монов – бивш сътрудник на Държавна сигурност; по време на убийството – заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а впоследствие и депутат от БСП в 42-рото Народно събрание, където е председател на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

По време на неговото депутатстване (2013 г, премиер е Орешарски) Главният прокурор Цацаров отказва да спази споразумението с Австралия и да прати осъдения да излежава присъдата си там.

Това обяснява и грозната реакция на Цацаров вчера, който отказа коментар, защото каквото и да кажел, щяло да бъде крещящо неуважение към съдебния състав.

Все едно ние не знаем какво му е отношението към Калпакчиев и без друго.

Надвам се, сега разбирате как от една и съща страна на пропагандната барикада се оказаха Корнелия Нинова, Цацаров, Борисов и вся осталная националистическа …..

Съжалявам за погубения млад живот! Знам, че по нашето законодателство терминът „самозащита“ е повече от спорно уреден и ако сред нападателите на Полфриймън не е имало хора с ножове, дори да бяха признали, че се е защитавал, съдиите пак щяха да го осъдят на някакъв срок затвор. Но никога няма и да научим, както стана ясно след изчезването на записите.

И все пак, присъдата нямаше да е 20 години. И нямаше периодично да попадаме в абсурдното оспорване правото на извършителя на престъплението да се поправи, даже и в български затвор.

Ясно, че изразявам непопулярно мнение, спестете ми нравоученията. Очевидно не ми е за първи път, така че няма да го променя

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Сръбски депутат замеси България в шпионския скандал

В ефира на държавната сръбска телевизия депутатът от Народната скупщина Милован Дрецун обвини България, че ...

Volkswagen няма да строи завод до бойно поле

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дис защити решението на компанията да отложи евентуалното строителство ...

Нетаняху: Това е преврат!

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че повдигнатите му от главния прокурор обвинения в корупция, измама ...

Балотели се забърка в нов скандал

Марио Балотели изглежда се забърка в поредния скандал. Нападателят на Бреша бе забелязан да напуска ...

Роналдо не тренира

Нападателят на Ювентус Кристиано Роналдо не взе участие в тренировката на “бианконерите” в четвъртък. Това ...

Как да спечелите доверието на партньора си след изневяра

Изневярата е едно от най-тежките престъпления в една връзка. Според експерти обаче, случаят невинаги трябва ...