Home » България » Основният свидетел по делото „КТБ” назова кои политици са ходили в банката

Основният свидетел по делото „КТБ” назова кои политици са ходили в банката

Основният свидетел по делото „КТБ” и бивш служител на Цветан Василев – Бисер Лазов, се изправи пред съда.

Разказът му започна от 1994 г., когато се запознал с Цветан Василев. До почивката, дадена от съда, разказът стигна до 2000 г., когато, според Лазов, започнали да се зараждат политико-финансовите отношения между банката и политици. Цитиран от „Нова телевизия“, в съдебната зала той спомена няколко имена на политици, които е срещал в банката. Изречението, което е чул тогава от Цветан Василев, било, че „една малка банка няма как да оцелее, ако не поддържа добри отношения с политиците“.

„Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира. Така че аз ще си го извървя”, заяви пред журналисти Лазов. До момента той е бил разпитван 40 пъти, но за пръв път се изправя пред съда.

„Целта на прокуратурата е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари“, коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че ако основният свидетел потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала КТБ.

„Лазов е бил дясната ръка на Василев и предстои да чуем и за „политическите трепети“ на банкера“, каза още Гешев. Той беше категоричен, че от показанията на свидетеля ще се чуят още имена на публични личности, освен споменатите до момента (на Иван Костов и дъщеря му Мина).

Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е сред хората, отпускали кредити в КТБ.

Част от служителите на Цветан Василев са ставали подставени лица на фирми, разказа основният свидетелвъв втората част от разпита. И допълни, че така се засвидетелствало доверието към банкера. А той им обяснявал, че това са доверени дружества, които ще донесат печалба. Именно чрез тези фирми били „превъртани“ пари. А поставените лица не получавали нищо.

Една от големите сделки била придобиването на жп завода в София, който бил в ликвидация. Купени били стотици декари земя, а компанията, през която минала сделката, получила добро реноме. С друга фирма пък били купени акции на „Дунарит“. Наложило се фиктивният й собственик да обяснява пред Финансовото разузнаване, че сделката е стабилна и е финансирана от банка. Така 5-6 години оставало усещането, че финансирането на инвестициите на Василев е нещо, което носи положителни резултати, обясни Лазов. И допълни, че междувременно се е издигнал и влязъл в надзора на КТБ.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Австралия ще пази танкери и кораби

Австралия се съгласи с искане на Вашингтон да участва в ръководена от САЩ международна коалиция ...

Рекламен автомобилен камуфлаж

Компанията Ford продължава с изпитанията на новата версия на всъдехода Bronco, но тестовото „муле“ е ...

Нов случай на африканска чума в Югозападна България

Нов случай на африканска чума е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. Това съобщи директорът ...

Тръмп и Ким отново ще преговарят?

САЩ са готови да възобновят преките си работни дискусии със Северна Корея за ядрената ѝ ...

„Взгляд“: Русия дава на българската икономика шанс за оцеляване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „Росатом“ ...

Най-богатият човек в Хонг Конг инвестира в кръчми

Състоянието на най-богатото семейство в Хонг Конг е от търговията с недвижими имоти. То е ...