Home » България » Основният свидетел по делото „КТБ” назова кои политици са ходили в банката

Основният свидетел по делото „КТБ” назова кои политици са ходили в банката

Основният свидетел по делото „КТБ” и бивш служител на Цветан Василев – Бисер Лазов, се изправи пред съда.

Разказът му започна от 1994 г., когато се запознал с Цветан Василев. До почивката, дадена от съда, разказът стигна до 2000 г., когато, според Лазов, започнали да се зараждат политико-финансовите отношения между банката и политици. Цитиран от „Нова телевизия“, в съдебната зала той спомена няколко имена на политици, които е срещал в банката. Изречението, което е чул тогава от Цветан Василев, било, че „една малка банка няма как да оцелее, ако не поддържа добри отношения с политиците“.

„Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира. Така че аз ще си го извървя”, заяви пред журналисти Лазов. До момента той е бил разпитван 40 пъти, но за пръв път се изправя пред съда.

„Целта на прокуратурата е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари“, коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че ако основният свидетел потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала КТБ.

„Лазов е бил дясната ръка на Василев и предстои да чуем и за „политическите трепети“ на банкера“, каза още Гешев. Той беше категоричен, че от показанията на свидетеля ще се чуят още имена на публични личности, освен споменатите до момента (на Иван Костов и дъщеря му Мина).

Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е сред хората, отпускали кредити в КТБ.

Част от служителите на Цветан Василев са ставали подставени лица на фирми, разказа основният свидетелвъв втората част от разпита. И допълни, че така се засвидетелствало доверието към банкера. А той им обяснявал, че това са доверени дружества, които ще донесат печалба. Именно чрез тези фирми били „превъртани“ пари. А поставените лица не получавали нищо.

Една от големите сделки била придобиването на жп завода в София, който бил в ликвидация. Купени били стотици декари земя, а компанията, през която минала сделката, получила добро реноме. С друга фирма пък били купени акции на „Дунарит“. Наложило се фиктивният й собственик да обяснява пред Финансовото разузнаване, че сделката е стабилна и е финансирана от банка. Така 5-6 години оставало усещането, че финансирането на инвестициите на Василев е нещо, което носи положителни резултати, обясни Лазов. И допълни, че междувременно се е издигнал и влязъл в надзора на КТБ.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В България: главен прокурор – надглавен прокурор – Господ!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Между ...

Играч на Дортмунд с нелепа контузия

Един от основните футболисти на Борусия (Дортмунд) – Аксел Витсел, ще пропусне оставащите четири двубоя ...

Патриарх Неофит прие ръководството на прокуратурата

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски прие днес главния прокурор Сотир Цацаров и ...

Как по-лесно да извадите кадастрална карта

Кадастрално – административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър улеснява достъпа на ...

Пак се изложихме пред чужденците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Противник на Тръмп: Без бизнес в чужбина

Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ за изборите догодина Джо Байдън заяви, ...