Home » Свят » Осъдиха на смърт мъж, убил албинос „за късмет”

Осъдиха на смърт мъж, убил албинос „за късмет”

Върховният съд на Малави осъди на смърт мъж, признат за виновен в убийството на албинос през 2017 година. Това е безпрецедентна присъда в югоизточната африканска държава, където албиносите са обект на насилие, предаде AFP.

„Беше изрично казано, че понякога смъртното наказание ще е неизбежно, предвид обстоятелства, и трябва да бъде прилагано в тези случаи“, заяви в петък съдия Маклийн Камвамбе в Тиоло – южен район на Малави, където е било извършено убийството. 19-годишният албинос Мфацо Пенсуло е станал жертва на 28-годишния през 2017 г. Уилард Микаеле.

Той искал да убие албинос, за да забогатее бързо, както му обещал билкар, каза съдията. Смъртното наказание не се прилага в Малави от 1994 г. и се заменя с доживотна присъда. Тази най-тежка присъда показва, че властите си дават сметка за „ужасната престъпна лудост“, чиито жертви са албиносите в Малави, каза вчера експертът на ООН по албинизма Икпонвоса Еро, който е противник на смъртното наказание.

Всяка година десетки албиноси са преследвани, убивани и разчленявани, за да се използват крайниците им в ритуали за благоденствие и късмет. Албиносите страдат от липса на пигментация на кожата, в косата и очите.

Сдружението на албиносите в Малави съобщава за 148 случая на насилие от 2014 г. насам, 21 от които са убийства. По-малко от една трета от тях са били разследвани, като 90 на сто от тях са завършили с оправдателна присъда.

Малави
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Airbus тества самолет с албатрос крила

Авиационният конструктор Airbus направи нов тип самолет, като идеята за крилата е заимствана от албатросите ...

Глутница псета убиха домашно куче

Група кучета нападнали и нахапали немска овчарка в двор в село Острово. Сигналът за случилото ...

Русия спря производството на спътници ГЛОНАСС

Руското правителство е прекратило финансирането на серийното производство на спътници ГЛОНАСС-К заради недостига на вносни ...

ДСБ няма пари, за да върне 50 000 лв. партийна субсидия

Около 50 000 лева имат да връщат на републиканския бюджет от ДСБ заради по-големите партийни ...

Отравянето на Скрипал е било инсценирано?

Племенницата на бившия двоен агент Сергей Скрипал – Виктория Скрипал предполага, че спецслужбите на Великобритания ...

Никол Кидман нажежи страстите с разголена СНИМКА

На 52 години, но все още изумителен секс символ! Никол Кидман взриви мрежата с гореща ...