Home » Технологии » Оптималната позиция за шофиране

Оптималната позиция за шофиране

Всеки шофьор има собствени разбирания за удобство, ергономия и контрол над органите за управление на автомобила. Съществуват обаче няколко основни правила за настройка на седалката, които осигуряват оптимална позиция зад волана макар невинаги да съвпадат с индивидуалните предпочитания.

Британският производител Jaguar публикува кратко образователно филмче, което разяснява как да открием най-удачната поза за шофиране. Изборът на такава позиция не само намалява умората, а може да бъде ключова и за безопасността.

Оптималното положение на тялото при управление на автомобил обобщава в 9 прости правила главният лекар на Jaguar Стийв Айли. Според британския производител спазването им гарантира комфортно и сигурно шофиране независимо от марката и модела на колата.

Първият съвет изглежда елементарен, но всъщност се опира на непоклатима логика – извадете всички по-обемисти или ръбести предмети от джобовете си. Издутините пречат да намерите най-комфортната позиция.

Много шофьори няма да харесат това, но оптималният ъгъл на гърба спрямо шасито си остава правият. Облегалката на седалката трябва да е в постоянен контакт с раменете дори при завиване, горната част на подглавника трябва да е изравнена с темето, а коленете и лактите трябва да са сгънати под лек ъгъл.

Според д-р Айли съблюдаването на тези препоръки гарантира осезаемо подобрение на контрола над автомобила, комфорта при дълги пътувания и увереността зад волана.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Спасиха крака на млад мъж с Бехтерев

Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с болест на Бехтерев след уникална за ...

Революционни конци изместват хирургията в естетичната медицина

Няколко дни след Световния конгрес по естетична медицина в Монако италианският специалист по пластична хирургия ...

Инвеститор влага 22 млн. лв. в предприятие край Враца

Нов инвеститор ще вложи повече от 22 милиона лева в изграждането на предприятие за производството ...

Съдът: Местан да внесе 10 000 лв., ако иска да остане на свобода

Лютви Местан да внесе до 25 април гаранция от 10 000 лева. Това определи Окръжният ...

Тайните за здрава и блестяща кожа са…

Всяка жена иска кожата ѝ да бъде красива и да изглежда добре, но с години ...

Всички са луди по бога на гръмотевиците (ВИДЕО)

Броени дни преди излизането на екран на супергеройската продукция „Отмъстителите: Краят“, журналисти класираха персонажите от ...