Home » България » Опрощаването на мюфтийските дългове = правна гротеска

Опрощаването на мюфтийските дългове = правна гротеска

Свидетели сме на правна гротеска. Така преподавателят по църковно право доц. Дилян Николчев коментира пред БНР приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство.

Заради общественото недоволство от държавната подкрепа за мюсюлманското вероизповедание в понеделник премиерът Бойко Борисов организира среща заедно с главния мюфтия Мустафа Хаджи и с Негово Светейшество българския патриарх Неофит. След срещата Мустафа Хаджи намекна, че в България можело да стане като в Сърбия, от чиято територия през 2008 г. се отдели населеното с мюсюлмани Косово.

„От юридическа и религиозна (гледна точка – б.р.), а не от политическа – по целесъобразност, ставаме свидетели на грозно и изопачено действие на ГЕРБ в съдружие с друга партия. Това е гротеска от гледна точка на правото“, коментира доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Принцип в правото е да няма привилегии, заяви богословът. „Конституцията ни повелява, че всички хора са равни по права. Юридическите лица са равни с физическите. Законът и Конституцията бяха грубо нарушени от водещата политическа сила. Вярно е, че държавата може данъчно да подпомага регистрираните вероизповедания, но тогава Министерството на финансите прави одит“, подчерта доц. Николчев.

„Законът за вероизповеданията казва, че религията не може да се използва за политически цели. Всъщност в случая това е целта. Има политически контекст, който мнозина трудно съзират“, категоричен е Николчев.

Политическите партии нямат такива възможности за пропаганда като двете основни вероизповедания – Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание. Представете си какъв ефект би могъл да има реверанс под формата на храмови послания, каза експертът.

Припомняме, по Конституция има разделение на верската и на държавната власт.

Николчев призова за публично оповестяване на приходите и разходите. Според него това не се случва с религиозните вероизповедания. „Те трябва да са образец и мярка за поведение. Какъв пример дават с това, че не плащат данъчните си задължения към държавата“, запита реторично Николчев.

След вчерашната среща в сградата на Министерския съвет главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че парите от наеми на вакъфските имоти не могат да покрият дълговете на мюсюлманското вероизповедание.

Малко преди това бившият началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Николай Панков заяви, че главното мюфтийство има 4 700 имота. Годишният приход от тях е над 30 милиона лева – от наеми и ренти.

От своя страна патриарх Неофит каза, че темата не трябва да се политизира.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия

Ние вярваме, че може да има единствено и само политическо решение на конфликта в Сирия, ...

Лидери със сложна биография

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Мойсей ...

Проговори легендарна поп фолк икона от 90-те (ВИДЕО)

Много изпълнители, чиито звезди изгряха в зората на поп фолка, днес са само спомен. Други ...

Business Insider: НАТО се готви за война в сърцето на Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Погледите ...

Ламбо диша сам, иска да се прибира

Любимият на поколения българи актьор Стефан Данаилов е по-добре, в съзнание е, диша без апарат, ...

Калоян Паргов: Люлин заслужава многофункционална спортна зала

“Люлин е шестият по големина град в страната и заслужава многофункционална спортна зала и спортни ...