Home » Технологии » Опасни звуци, издавани от колата

Опасни звуци, издавани от колата

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха безвъзвратно. Днес автомобилите са други, а зад волана често седят недотам технически грамотни водачи. Ако нещо скърца и трака – отиваме в сервиз, ако нямаме пари, продължаваме напред. Последният подход обаче може да се окаже пагубен и доста скъп. Има някои по-странни звуци, които колата може да издава, и които е добре да знаете какво означават
Електронен писък

Ако при привеждане на автомобила в действие, още когато системата е на „контакт“ чуете непознат електрически писък, то трябва да знаете, че времето, когато колата ще откаже да запали, е много близо. Този проблем трябва да се отстрани в сервиз, но всъщност не е толкова животозастрашаващ, както другите, описани по-долу.
Съскане

Автомобилът не е чайник, но и той може да кипне. Употребяваните коли често страдат от т.нар. пробиви в системата за охлаждане на двигателя. Тя може да бъде констатирана от шума, представляващ съскане от моторния отсек, често придружен с пара. Преглед на радиатора и съединенията на системата трябва да бъде направен незабавно, защото в противен случай може да се стигне до прегряване и изкривяване на цилиндровата глава, а ремонтът ѝ съвсем не е евтин.

Свирене

Сигнал, подобен на този на реферите по спортни състезания, често е признак за повреда на някоя от ролките на газоразпределителния механизъм. Може да се дължи и на износване на някой от ремъците. Това също задължително трябва да се провери, защото ако проблемът е свързан с ангренаж или с някоя от прилежащите му ролки, то може да се стигне и до основен ремонт на двигателя. На свирене от турбокомпресора също трябва да се обърне внимание в начален стадий, но най-опасно е свиренето от някое от колелата. Там проблемът може да е свързан със спирачните механизми или по-често с лагерите на главините. При блокаж на основен лагер по време на движение, нещата могат да излязат извън контрол.
Щракане

Този звук е присъщ най-вече при повреда на употребявани коли с 4х4 система и идва от раздатката или от задния диференциал. Износено зъбно колело в редуктора издава доста неприятни шумове дори и при ниска скорост, но с подобен шум спокойно можете да стигнете на ход до сервиза, но в никакъв случай не го пренебрегвайте. Подобно щракане може да се чува и от автоматичните скоростни кутии. Даже и свръхнадеждните японски кутии започват да издават такива звуци преди края на своя жизнен цикъл.

Да определиш неизправността на колата по звука не се отдава на всеки, но съветът ни е, чуете ли непривични звуци, които издава вашата кола, то непременно се опитайте да разберете от какво са или потърсете помощта на специалист. Така ще избегнете доста скъпоструващи ремонти, а в много случаи и катастрофи, причинени от неизправността на автомобила ви.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ван Нистелрой: Меси е като от игра

Бившият футболист на Реал Мадрид Рууд ван Нистелрой счита Лионел Меси за съвършения футболист. “Ако ...

Евра избрах Тевес вместо Бербатов в идеалния си отбор

Петкратният шампион на Англия Патрис Евра предпочете Карлос Тевес пред Димитър Бербатов в Идеалния си ...

ТОП 5 на най-неудобните за секс коли

Голяма част от жените и мъжете нямат нищо против еротичните ласки в колата, но не ...

“Съседната страна“ вместо Северна Македония – така говорят в Атина

„Тия няма какво да търсят в ЕС“, каза една жена по радиото. Същото беше заявил ...

Домусчиев отново хвали разследващите си журналисти

Васко и Тина чупят рейтингите по гледаемост! И не само това. Водещата телевизия за пореден ...

Борис Джонсън намекна за предсрочни избори

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че ще се откаже от опитите си да получи одобрението ...