Home » Здраве » Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!
Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!
Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е предизвикано от миниатюрни гъбички и понякога е много опасно за белите дробове, съобщава Франс прес. „Това е голям проблем за общественото здравеопазване – болестта не е видима за населението и медицинския корпус“, заяви френската експертка д-р Сандрин Годе.

Тя призова за мобилизиране срещу хроничната белодробна аспергилоза в рамките на международен конгрес на Европейското дружество за респираторни болести в Париж.

„Сегашните публикации сочат, че 3 милиона души в света, 240 000 от които във Франция, страдат от заболяването, но в действителност броят на засегнатите вероятно е значително по-голям“, каза тя. Виновникът е изключително разпространената гъбичка Aspergillus.

Тавани, климатици, влажни помещения, като бани, кухни са местата, където тя се среща. „Тя ежедневно се вдишва – отбеляза д-р Годе. – Щом се появят черни петна по стените, там има от въпросните гъбички“.

 

За повечето хора те са безвредни. Отдавна обаче е известно, че тези гъбички са заплаха за пациентите с крехко здраве, по-специално за онези, които са с отслабена имунна система или са прекарали друго белодробно заболяване – туберкулоза, белодробен рак. Специалистите вече смятат, че гъбичките Aspergillus са заплаха за далеч повече хора, отколкото се предполагаше досега.

„Застрашени са също хора, които страдат от астма или имат малък белег в белите си дробове, останал от едновремешна инфекция, например от пневмония“, поясни д-р Годе.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар