Home » България » Октай: Опрощаването на мюфтийските дългове е поредната сделка

Октай: Опрощаването на мюфтийските дългове е поредната сделка

„Опрощаването на дълговете на мюфтийството е политическа сделка за пореден път“, изказа мнение пред БНР Осман Октай – ключова фигура в ДПС в недалечното минало. Според него ДПС не случайно са мълчали през цялото време на дебата

„Гледаха им сеира. Това обслужва една група. Познавам ръководството на мюфтийството. Там има толкова много далавери, толкова много неща за разследване и ревизиране…“, като Октай в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Стана традиция ДПС да координира, ръководи и контролира всяка конференция на мюсюлманите, защото използват представители на имамите, мюфтиите в цялата страна за политическа употреба, подчерта Осман Октай. Според него Главното мюфтийство и регионалните мюфтии през цялото време нарушават конституционни норми, присъствайки на политическите мероприятия на ДПС.

„Навсякъде, за да са независими религиозните общности от властта, която и да е тя, за да не се злоупотребява и употребява – те са разделени“, отбеляза Октай и добави:

„Когато държавата тръгва да финансира тези религиозни общности под предлог да няма заплаха за националната сигурност, при всички случаи ще се опита да има контрол върху тези общности. Едно е да предоставиш възможности на някоя религиозна общност да печели собствени средства, да ги освобождаваш от данъци със закон – при всички случаи е по-добър вариант от това“.

Темата за опрощаването на данъците на мюфтийството има изключително грозен аспект, смята той и обясни: „Първо – не съм достатъчно компетентен, но дали парламентът има законно основание да опрощава данъци. Второ – това опрощаване става в момент, когато върви скандалът в с. Марково, където дегизирани данъчни служители реагират по такъв дребнав начин – за събиране на дарения от 1,5 лв. за представление. Трето – доколкото знам, единствено държавният глава е овластен от закона да опрощава при определени условия дължими данъци“.

Осман Октай коментира и изказването на премиера Бойко Борисов във връзка с Възродителния процес. Според него темата се употребява по най-грозен начин. Той смята, че по този начин Борисов влиза в сценария на ДПС.

„ДПС беше създадено с цел да бъдат патерица на БКП, БСП, с цел да бъдат прикрити извършените престъпления. Продължават и след 30 години да вменяват виновност целокупно на българите“, посочи още той.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Системата не действа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всеки ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Постоянен арест за Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Мартин ...

Скалата се ожени на тайна сватба на Хаваите (СНИМКИ)

Дуейн „Скалата“ Джонсън и дългогодишната му партньорка Лорън Хашиян си казаха „Да“ на красива тайна ...

Ескалация! Сирийски самолети атакуваха турската армия

Сирийските Военновъздушни сили атакуваха турския конвой, навлязъл на сирийска територия по-рано днес, предаде Анадолската агенция, ...