Home » Свят » Охридското езеро замръзна
Охридското езеро замръзна
Охридското езеро замръзна

Охридското езеро замръзна

Ниските температури, които достигнаха и до -15 градуса, доведоха до заледяване на крайбрежните и по-плитките части на Охридското езеро край Охрид и Струга. Във вторник сутринта замръзна и част от канала Стденчишта, който е естествено свързан с езерото и където продължават да се намират големи количества риба уклей, предава скопският телевизионен канал „Алсат – М“, цитиран от „Фокус“.

Дебелият слой лед във водата беше интересен за езерните птици, които се наслаждаваха на необичайната възможност, а случайните минувачи спираха и заснемаха тази необикновена гледка. Това явление е необичайно за Охридското езеро, което се заледява много рядко.

Последният случай е бил преди две години, когато също температурите бяха много ниски, което доведе до заледяване на части от езерото край Струга и Охрид. „Имало е и други години като тази. Преди 10 или 15 години или повече. В Подмолие бяха заледени и по 7-8 метра от езерото по цялото крайбрежие. Тази година със сигурност няма да бъде последната година, когато езерото е замръзнало.

Тази сутрин бяха измерени -13 градуса и наистина беше много студено, но хората тук казаха, че са слагали одеяла под вратите заради студа. Езерото не замръзва всяка година“, казва един гражданин на Охрид.

Охридското езеро замръзна

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар