Home » Имоти » Охлаждане на най-големия в света имотен пазар

Охлаждане на най-големия в света имотен пазар

През септември цените на жилищата в Китай отчитат най-малък ръст за последните 7 месеца. Причината е забавяне на местната икономика и спад в броя на спекулативните сделки. Цените на апартаментите ново строителство в 70 от най-големите китайски града, през септември отчитат повишение от 0.5% спрямо август, сочат данните на Националния статистически институт на Китай. През август цените също регистрираха ръст от 0.5%, което беше най-слабия от февруари насам.

Септември е 53-тия пореден месец, в който китайският имотен пазар отчете ръст в сегмента жилища. На годишна база поскъпването през септември се забави до 8.4% спрямо 8.8% през август. През миналия месец цените на жилищата са се увеличили в 53 от разглежданите от правителство 70 града. За сравнение, през август техният брой е бил 55.

В четирите най-големи града от първо ниво – Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанчжоу, цените на жилищата през септември да се повишили с 0.4% спрямо август. В градовете от второ ниво, сред които са повечето столици на отделните провинции е отчетен ръст от 0.5%.

Пекин, заяви че активизира усилията по стимулиране на търсенето и поддържа на забавянето на икономиката, но няма да използва пазара на недвижими имоти като форма на краткосрочно стимулиране. Опасявайки се от образуването на балон, китайските власти обещаха да ограничат спекулативните сделки в сектора.

Пазарът на недвижими имоти в Китай е един от най-добре регулираните. В големи градове като Пекин и Шанхай, действат различни ограничения при покупката на имоти. Право да купят жилища имат само местни жители и лица, които влагат средствата си в специален фонд за социално застраховане. При това финансови регулатори контролират достъпа до финансиране, включително ипотечни заеми.

Китай
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Десподов говори за мечтите, головете и Стоичков

Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2018 година. Той е роден на 11.11.1996 ...

Путин отива при Ердоган

Руският президент Владимир Путин може да пристигне на посещение в Турция през първата седмица на ...

Ето потенциалните ни съперници към Евро 2020

Шотландия, Норвегия и Исландия са евентуалните съперници на България за ½-финалния ни мач в турнира ...

Истанбул разчиства мигрантите

Над 50 000 мигранти, от тях над 6000 сирийци, са експулсирани от Истанбул от началото ...

Определиха кой ще строи АМ Струма в Дефилето

Определен е изпълнителят на 13,2 км от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Това е ДЗЗД ...

Всеки пети безработен у нас никога не е работил

Всеки пети безработен българин никога не е работил, става ясно от данните на националната статистика ...