Home » Без цензура » Огромна измама застрашава живота на хиляди болни и наивни българи
измама застрашава живота на хиляди болни

Огромна измама застрашава живота на хиляди болни и наивни българи

Анонимен сайт в интернет изпраща фалшиви медицински сестри в домовете на болни, алармира в. „Монитор“.

Въпросната интернет платформа се рекламира като национален портал за медицински услуги (www.медицински-сестри.com), като на нея има списък с жени, представени за медицински сестри, готови да изпълняват здравни услуги срещу заплащане.

Профилите на част от тях са със снимки, публикувани са и тарифите на услугите, които извършват, но се оказва, че единственото условие за регистриране на кандидатка за работа е да изпрати по  банков път 59 лева. Срещу тях обявата се публикува за 3 месеца. Изискване за предоставяне на диплома, която да гарантира, че лицето може да изпълнява заявените в рекламата услуги, няма. На платформата не са посочени за обратна връзка нито телефони, нито имена на управителя и екипа. Няма и физически адрес. Контактите се осъществяват чрез e-mail. Вече имаме сигнали от пациенти за некоректност от страна на предлаганите услуги на сайта, каза Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.

50-годишна жена с тежка диагноза се налага да пропусне един ден животоподдържаща манипулация, след като медицинска сестра от въпросния сайт не идва да й я направи. След това намира в платформата друга, която все пак се явява, но прави манипулацията крайно непрофесионално.

„На 1 август имах нужда от вливане по лекарско предписание и одобрение в домашни условия. За целта потърсих услугата в интернет от споменатия „портал“. Намерих жена „сестра“, която просто не дойде в уговорения час. Изгубих цял ден, докато намеря втора жена „сестра“, която дойде. Тя направи вената ми на решето, но вливане така и не успя да направи“, разказа потърпевшата и допълни, че независимо от усилията си не успяла да осъществи никаква връзка със собственика на сайта, за да се оплаче.

„Не се доверявайте на този сайт, не е ясно какъв човек ще изпратят в дома ви. Там са регистрирани и хора, които нямат нищо общо с медицината“, предупреди една от медицинските сестри с публикувана обява там. Жената, която е с 20-годишен стаж в една от общинските болници в столицата, се регистрирала в сайта, за да припечели някой лев с допълнителен труд. Скоро обаче разбрала, че повечето там са аматьорки, и пожелала да изтрият обявата й. Все още обаче името и телефонът й стоят там.

Регистрираха дори 16-годишна

Шестнадесетгодишно момиче успя да се регистрира в т.нар. Национален портал за медицински услуги (www.медицински-сестри.com) срещу 59 лева, изпратени по банков път. В профила си непълнолетното девойче се представи като медицинска сестра с дългогодишен опит и само определи цените на медицинските услуги, които изпълнява. На тийнейджърката не беше поискано нито фотокопие от дипломата, нито каквито и да било други данни, удостоверяващи, че тя наистина е медицинско лице. Обявата й ще бъде видима, след като момичето внесе 59 лв. по банков път.

Председателката на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева също се регистрира като „медицинска сестра“, без да й бъде поискана диплома. Тя също не е превела исканата сума, за да бъде видима обявата й.

„Аз лично се регистрирах, бях одобрена и получих банкова сметка, на която да преведа определена сума за моята реклама като „медицинска сестра“, без да имам диплома и без да ми е поискано никакво доказателство за медицинско образование за следните дейности: поставяне на венозна инжекция – 20.00 лв., подкожна инжекция – 5.00 лв., мускулна инжекция – 5.00 лв., смяна на превръзка – 15.00 лв., венозно вливане 30.00 лв., поставяне на абокат – 20.00 лв., смяна на катетър – 10.00 лв., измерване на кръвно налягане – 5.00 лв., клизма – 20.00 лева“, поясни Георгиева.

Пациентски организации „Заедно с теб“ изпрати в понеделник сигнал до здравния министър Кирил Ананиев и Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Управителният съвет на асоциацията се събира във вторник, за да решим как да постъпим и кого да сезираме по отношение на този сайт. Такива обяви уронват престижа на професията ни, не можем да допуснем да се хвърля петно върху съсловието“, коментира Василева.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар