Home » Свят » Обтегнати отношения между Турция и Германия

Обтегнати отношения между Турция и Германия

Отново напрежение между Турция и Германия – без да назоват причините, властите в Анкара отказаха да продължат акредитацията на двама журналисти от водещи германски медии. И докато Турция размисли в случая с кореспондента на обществената телевизия ZDF Йорг Бразе, Томас Зайберт от водещия берлински ежедневник „Тагесшпигел“ беше принуден да напусне Турция, предаде БНР.

Свобода на пресата, върховенство на закона, човешки права – в диалога на Берлин с Анкара това са водещите теми. Анкара обаче залага на икономическото сътрудничество, екстрадирането на гюленисти и повече респект към Турция. Така погледнато, Германия и Турция ги делят светове. Берлин се опитва да възобнови диалога. Но поредното скандално отношение към журналисти от авторитетни медии отново обтегна отношенията.

Кореспондентът на обществената телевизия ZDF Йорг Бразе бе готов да замине за Техеран и от там да информира за събитията в Турция, като коментира, че не е имал никакъв проблем с акредитацията си в Иран, за разлика от властите в натовския партньор Турция. „Решението на турските власти да не подновят акредитацията ми вреди повече на Турция, отколкото на ZDF или лично на мен. Освен това не мисля, че това ще повлияе на колегите, които остават в Турция, да променят начина си на работа. Може би дори обратното – ще им вдъхне увереност да не позволяват да бъдат сплашвани“, коментира журналистът ден, преди властите в Анкара все пак да размислят и да подновят документите му.

„Очевидно решението на турските власти има за цел да сплаши всички чужди кореспонденти в страната. Няма да успеят. Ние ще продължим да информираме от и за важната държава Турция – без предразсъдъци, по същество, но и критично“, обеща интендантът на обществената телевизия Томас Белут.

И докато ZDF още в следващите дни ще продължи да излъчва коментарите и репортажите на своя кореспондент, влиятелният берлински ежедневник „Тагесшпигел“ – за сега – остава без кореспондента си в Истанбул Томас Зайберт. Главният редактор на изданието Матиас Мюлер фон Блуменкорн: „За нас категорично става дума за произвол на турската администрация, която изпраща сигнал към чуждите кореспонденти и медиите им: ние ви контролираме“.

„Това е начин да бъдат наказани чужди медии, но същевременно е и сигнал към всички останали журналисти“, коментира Джан Дюндар, бившият главен редактор на опозиционния „Джумхюриет“, който заради заплаха за живота си емигрира в Германия. Заради скандала Кристиян Мир от „Репортери без граници“ настоя: „Германското правителство би трябвало да реагира, като постави под съмнение стоплянето на отношенията с Турция, което бе постигнато през последните месеци, ако положението на местните и чуждите журналисти не се подобри“.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Какво се знае за руската база във френските Алпи?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Между ...

Другото корумпиране

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всичко ...

Слави Трифонов за отказаната регистрация: Не може да ни спрете

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Току-що ...

Това е истината за НАТО

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Дали ...

Стартирането на проекта Северен поток-2 до края на 2019 г. е мит

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Стартирането ...

ОПЕК намалява производството на нефт

Участниците в срещата на Организацията на страните износителки на петрол във Виена постигнаха съгласие за ...