Home » България » Обмислят нови акцизи за горивата

Обмислят нови акцизи за горивата

Дискусия за въвеждане на нови правила за акцизите върху горивата стартира в рамките на ЕС. Сред възможните варианти е акцизите за горивата да се определят не на базата на тон или килограм, а в зависимост от енергийното им съдържание или емисиите въглероден диоксид (CO2). Може да бъде въведен и минимален акциз за тока, използван за придвижване на автомобили, разкрива в. „Труд“.

Финландия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, поиска да бъде направена реформа при облагането на енергийните продукти. Това е обсъдено на среща на министрите на финансите от ЕС (ЕКОФИН) през миналата седмица. На нея участва и министърът на финансите Владислав Горанов.

Настоящата Директива за данъчно облагане на енергийните продукти не отчита разликите във вредните емисии между различните горива, енергийното им съдържание и не прави разлика между възобновяеми и невъзобновяеми енергийни източници, пише в доклад на ЕК. Минималните акцизи за различните енергийни продукти нямат логика и са твърде ниски, което означава, че не насърчават енергийно ефективните технологии и дейности без емисии, е позицията на Финландия. Минимален акциз за тока за електромобилите въобще няма.

Преизчислени в евро за тон CO2 акцизите за горивата варират от 43 евро за пропан-бутана до 159 евро за бензина. На база количество енергия акцизите са от 2,6 евро за гигаджаул за природния газ до 11 евро за бензина. А акцизът за дизела е по-нисък отколкото за бензина – 120 евро за тон CO2 и 8,9 евро за гигаджаул.

У нас акцизите за бензина и дизела са в размер на минималните ставки за ЕС – 710 лв. за 1000 литра за бензина, и 646 лв. за дизела. Акцизът за тока за бизнеса е 2 лв. за мегават час, а за бита налог няма.

В страните от ЕС акцизите върху бензина и дизела са по-високи отколкото у нас, но наред с това някои въвеждат по-ниски ставки за продукти с по-ниско съдържание на сяра или емисии на CO2. Директивата на ЕС позволява и диференциране на тарифата според употребата на горивата – за обществен пътнически транспорт, таксита, събиране на отпадъци, армия и публична администрация, хора с увреждания и линейки.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...