Home » България » Обещаха да няма ново строителство в Борисовата градина

Обещаха да няма ново строителство в Борисовата градина

В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство. Това обеща пред журналисти арх. Атанас Ковачев по време на представянето на предварителния проект за подробен устройствен план (ПУП) на емблематичния парк „Борисова градина“, чийто автор е именно Ковачев.

С него започна и първото обсъждане, в което се включиха и столичани.

Единственото застрояване, което планът предвижда, е с изместването на спортните терени, където няма растителност и това не би застрашило природата. Проектантският екип предлага конната база да се измести в Ловния парк, а Спортна София – на територията на Гара Пионер, която е определена по думите му за спортни атракции.

Автокъща „Капитолия“ няма място в Борисовата градина, смята арх. Ковачев. Под „Капитолия“ има предложение да се построи подземен паркинг, за да се посещава безпрепятствено парковата територия. На мястото на автокъщата трябва да изникнат високи дървета, с което да се обогати растителността в парка, посочи архитектът.

Собствеността на „Капитолия“ обаче не е изцяло общинска, тъй като сградата е частна собственост, което арх. Ковачев настоява да се промени. Заведението „Веселото село“ също се предвижда да бъде премахнато.

По периферията на „Борисовата градина“ общият брой на паркоместата е 1000, като половината от тях са подземни, а другата половина са открити.

„Софияленд“ е извън обсега на парка и е частна собственост, затова няма да има строителна намеса, посочи арх. Ковачев.

По думите му допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на парка (Националния стадион и „Българска армия“), без да се променя мястото, което те заемат.

Най-големият проблем тук се оказва собствеността. Арх. Ковачев призова Столична община да върне колкото може повече от собствеността на тези терени, за да заработят отново Летният театър и басейнът Мария Луиза.

Ако гражданите приемат да няма музей „Зелена памет“, който е предвиден в проектното предложение на проектантския екип, и това се впише в решението на експертния съвет, аз ще се съглася с него, увери арх. Ковачев. Приемете ПУП като идея, макрорамка за развитие на територията, каза още той.

Планът на арх. Ковачев беше наречен консервативен, което той приема като комплимент. Проучихме стотици документи, стари фотографии, интервюирахме възрастни хора и деца и стигнахме до предложение за план, обясни той.

Ковачев предлага да се съхрани целостта на парка, опазване на недвижимите културни ценности, да се спре движението на автомобили в парковата част, както и да се осигури пешеходен достъп от всички страни на територията.

Лесопарковата част ще се поддържа, но сеч не се предвижда никъде, категоричен беше архитектът.

Предвижда се възстановяване на оригиналния облик на езерото „Ариана“ и да се запази стилът на австро-германския барок.

Дискусия предизвика възстановяването на Климатичното училище. Никой друг освен държавата не може да строи, оспори Ковачев по отношение твърденията, че зоната се подготвя за строеж.

Обществено обсъждане предстои на 26 юни, след като предложенията на гражданите бъдат събрани и обсъдени от комисия. Фазата на обсъждането не е ограничена във времето.

Официално планът трябва да бъде приет от СОС, за да влезе в сила. Приемането на плана на Борисовата градина е един от най-ключовите въпроси за нашия град, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проследих и видях множество манипулации и откровени лъжи, допълни тя. Протокол от решение на СОС сочи, че не се допуска ново строителство в парка, с което тя посочи, че се спекулира.

Фандъкова смята, че няма смисъл от възстановяване на Климатичното училище, а тъй като това предложение срещна съпротива от страна и на граждани, арх. Ковачев е съгласен предложението да отпадне.

Конната база и Спортна София трябва да бъдат запазени и няма логика да се строи на друго място според нея. Столичният кмет е на мнение и, че на мястото на предложения атракционен влак на Гара Пионер вече има идея за изграждане на линеен парк, чийто проект е на главния архитект на София арх. Здравко Здравков. Фандъкова ще отправи писмено предложенията си, като ги аргументира.

За подобни територии от града няма никакво място за политическо заиграване, убедена е тя.

Арх. Ковачев изрази надежда, че в срок от половин година след всички обществени обсъждания окончателният план за възстановяването на „Борисовата градина“ ще бъде приет и ще влезе в сила.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Слави Трифонов: НСО трябва да бъде закрито

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Знаете ...

До края на седмицата става ясно защо спря излъчването на Хоризонт

След изслушването му от комисията по атестиране към съдийската колегия на ВСС заместник-главният прокурор Иван ...

Защо Брижит Макрон била желана от всички мъже (СНИМКИ)

Коя е 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон, съпруга на 39-годишния френски президент Еманюел Макрон? Брижит ...

Комисията по атестиране: Няма съмнение в професионализма на Гешев

Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста ...

Никол Шерцингер взриви мрежата с гола снимка, но…

Гола снимка на Никол Шерцингер беше публикувана в нейния Instagram профил в неделя, когато хакери ...

Адалберт Зафиров: Аз минах първи полиграфа

Спортният директор на Ботев (Пловдив) Адалберт Зафиров коментира реакцията на лидера на тима Тодор Неделев ...