Home » Имоти » Няма нищо по-лесно от избора на имот

Няма нищо по-лесно от избора на имот

Няма нищо по-лесно и бързо от това да си купите жилище, къща, парцел, офис или какъвто и да било друг недвижим имот. Може да ви се струва странно, но с навлизането на новите технологии всичко свързано с покупката, продажбата, отдаването под наем, наемането или управлението на даден недвижим имот е лесно и бързо.

У нас рядко се говори за това как именно високите технологии могат да се използват в сектора, което е малко странно на фона на наличието на толкова много специалисти в областта. В САЩ вече има редица приложения, които ви сортират обявите по ваш избор и може да ги отсеете докато си пиете сутрешното кафе, а също така не е нищо необичайно да сключите покупко-продажба буквално за 3 минути. Как се имплементират високите технологии в сектора на недвижими имоти и какво носят те на участниците в процеса, разказва специално за imot.bg Георги Павлов, основател на Proptech.
Господин Павлов, в последно време де появи една нова дума на българския пазар „проптех”, вплитаща технологиите с търговията на недвижими имоти. Бихте ли разкрили малко повече подробности?
Да кажем, че засега това е ново движение за дигитализация на целия имотен бранш, т.е. всички модерни технологии да подпомогнат участниците на пазара – хората, фирмите. Да правят всичко по-лесно, като използват много повече информация.

Повече информация или повече технологии?
Технологиите би трябвало да са лесни за използване. Проптеха не е нещо съвсем ново. Предишната вълна на проптеха всъщност бяха сайтовете за имоти, които изведнъж дадоха много информация събрана на едно място. Това нещо може да се прави в най-различни аспекти и разрези.
Може ли няколко примера?
Задачата ми е да помогна на хората, които се опитват да прилагат технологиите в имотния бранш да се развият. Зад конкретен стартъп има някаква идея. Например, Tesla и Uber най-вероятно ще фалират, но това, което правят ще остане, а именно електрическите коли и супер удобният начин за ползване на такси.
Какво ще се случи в България – как развитието на технологиите ще повлияе на пазара на имоти?

Няма нищо по-лесно от избора на имот

от, чието отклонение да е плюс минус 5%. Защо това вече е възможно. Заради Big Data. В американския Zillow има оценка и се посочва точно цената на имота. Изчислява се на база публични данни за всички сделки.

При нас сделките в Агенцията по вписвания са публични, но не са толкова прозрачни, удобни за използване. Но с времето това ще се промени. Имаме информация за всички сделки, в кадастъра е налична информация кой имот къде се намира, кои са един до друг, кои са в една сграда, коя година са построени, какво е строителството и така много лесно може да се направи това, което прави един оценител, а той взема аналогични продажби.

Вече имаме стартъп, който е направил първите стъпки в тази насока, но това е дълъг път.
Къде е мястото на изкуствения интелект при търговията с жилища?
Да, вече се работи и върху преживяванията и покупката и продажбата на имота. Това, което направихме е, че изкуствен интелект вече ти предлага в офертите и имоти, които може би ще харесаш. Клиентът посочва в кои квартали търси жилище, с колко стаи, на каква цена. Порталът обаче следи и твоето поведение и ако ти търсиш 3-стайно жилище с определени параметри в центъра, но като той види, че и много близко до твоите желания има същия имот, но в Лозенец, той ще ти го предложи.

Изкуственият интелект може от време на време да предлага имоти извън твоето търсене като следи твоята реакция и на базата на това той да ти предефенира локацията, в която търсиш.

С изкуствения интелект правиш това, което правиш с брокера. Всъщност технологиите правят същото нещо, но без да се изморяват и могат да го правят с хиляди, с милиони хора. Не казвам, че брокерът ще стане излишен, но много от неговите дейности ще могат да се автоматизират.

Третата област, в която навлизането на технологиите ще улесни процесът на покупко-продажба на имот, е самата сделка. Днес купих имот. Отне ми 1.20 минути без пътя, около 10 подписа, преди това имаше няколко дни съгласуване на документите. Колко по-добре би било ако мога да направя това нещо от дома си. Ако просто в един момент на екрана ми се появи договора и нотариуса на моя Skype, а от другата страна е продавачът. И тримата в рамките на 5 минути извършваме сделката и с електронно волеизявление подписваме договора и целият запис отива в Агенцията по вписвания. Освен подпис отива нещо повече – видео на цялата сделка.
Бихме ли могли да кажем малко повече за технологиите и управлението на имоти?
Да. Да вземем например, фактът, че хората работят в една голяма сграда. Чувстват се загубени в нея. Не могат да направят нищо. Има боклук в коридора. Служителят го снима. На телефона си има специално приложение, с което изпраща снимката и може да проследи целия процес на отстраняване на боклука.
Как стои въпросът относно законодателната рамка и прилагането на услуги свързани с недвижимите имоти и технологиите?
Разбира се, законът трябва да се спазва. Повечето идеи на стартъпи не изискват някаква специална законова рамка. Когато става въпрос за самата сделка, то естествено трябва да има такава.
В областта на наемите, къде най-силно и бързо биха могли да се приложат високите технологии?
Това са VR разходките. У нас тази услуга все още не се използва много, но тя ще навлезе отгоре надолу, а именно през луксозния сегмент. Предимството е, че спестява много време на тези, които си търсят жилище. Един реален оглед изисква време, а хора, които си ценят времето ще оценят много бързо и VR разходките. Цената в момента на тази технология е относително висока, но с времето рязко ще спадне. Всеки който има телефон и направи няколко снимки ще може да ги слепи с помощта на изкуствен интелект във VR видео и за минути да пусне обявата си. Така потребителите в рамките на един ден ще могат да разгледат до 50-70 жилища.
Коя е най-оборотната услуга свързана с високите технологии в САЩ?
Хитът е автоматичната покупка на жилища. Има автоматични оценки и се знае всеки имот колко струва. За 24 часа се продава имота. Понякога удобството за бързо решение е много важно. Досега тези неща не бяха възможни, тъй като хората купуват много близко до пазарната цена. Компаниите, които изкупуват имоти казват: имотът ти струва 200 000 USD и ние ти предлагаме да ти платим 200 000 минус 6% (колкото е комисионната на брокера). Продавачът така и така ще ги плати, но в този случай сделката ще стане за 24 часа и казваш „Няма да ги чакам брокерите – продавам”.
Несъмнено най-голямото предизвикателство при прилагането на високите технологии са хакерските набези.
Да, този аспект е наличен. Всички тези неща, за които говорихме, в САЩ се появиха през последните 4 години. От тази гл.т. ние не сме много назад. Засега още не са се появили такива проблеми, но те са абсолютно неизбежни. Както хората се опитват да правят мошеничества с хартиени документи и използват нотариуси и връзки, тук ще използват и малко или много технологии. Това, което ще се появи, са застрахователни компании, които ще ти кажат застраховай имота си от електронна кражба.
Нещо, друго което, смятате, че ще се случи в областта на недвижимите имоти и технологии?
Да. В крайна сметка в цял свят ще може да се регистрира имот на блокчейн. Уверен съм в това. Вече един български стартъп работи в САЩ. Реализира транзакции през блокчейн, т.е. търсят съдействие с такава юрисдикция, която би приела сключването на блокчейн смарт контракт като подписване на договор за прехвърляне на собствеността и има американски окръзи, които променят местното си законодателство с цел приемане като доказателства на смарт контракт в блокчейн. Не навсякъде по света се ходи на нотариус. Някъде просто носиш договор подписан от адвокат. В случая ще занесеш доказателство, че този смарт контракт е подписан и по него е извършено плащане. А това с течение на времето ще стане свързано с имотния регистър и автоматично ще стане и прехвърлянето на самата собственост.
Каква ще е съдбата на стартъпите в областта на недвижимите имоти?
Според мен това което се случи ще е на два етапа. Сега е етапът на избуяването на идеята. След това ще отпаднат тези, които не са успешни, а накрая най-успешните ще купят средно успешните. Според мен още е рано за този етап на консолидация, но в един момент определени стартъпи ще са супер успешни, както е Google и ще купят по-малките, за да се възползват от техните идеи и продукти. Идеята е постоянно да има поток отдолу – нови идеи, които да конкурират големите, които да кажат: „Ти го правиш по този начин, но аз ще го правя по-удобно”.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Чужденците в германските затвори стават все повече

Около една трета от всички към 50 000 затворници в Германия са чужденци, а в ...

Челен сблъсък в Лондон

Британският премиер Борис Джонсън увеличи залога в своите предизборни обещания, като заяви, че само той ...

Ислямска държава още е опасна

Ислямска държава се е възползвала от нахлуването на Турция в Североизточна Сирия и от изтеглянето ...

Мария Золкина: Сега е рискът за загуба на подкрепа от Запада за Украйна (ВИДЕО)

След избирането на нов президент инициативата за преговори с Русия поема Украйна. Френският президент Еманюел ...

Извънредно: Тотнъм уволни Почетино

Финалистът от Шампионската лига Тотнъм уволни мениджъра Маурисио Почетино тази вечер. Президентът Даниел Леви съобщава, ...

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес

Еталон за успех. Така с едно изречение може да бъде описана 85-годишната дейност на „Идеал ...