Home » България » Няма да има увеличение на цената на тока от 1 октомври
Няма да има увеличение на цената на тока от 1 октомври
Няма да има увеличение на цената на тока от 1 октомври

Няма да има увеличение на цената на тока от 1 октомври

Предстои обаче поскъпване на природния газ с около 8% за крайния потребител. Това бе решено на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъдено исканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на синьото гориво с близо 14 на сто.

Председателят на регулатора Иван Иванов уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. Намерен е излишък от средства, които са събрани от фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

„По такъв начин, Комисията чрез това свое решение, до голяма степен потиска някои тенденции, които се появиха в различни сектори за повишаване на цените, за повишаване на инфлацията. Ние, в този случай се явяваме ревизиращ фактор, и се надявам, ако се наложи, да направим същото и към 1 януари – с други думи цената на електрическата енергия, която ние нормално определяме за едногодишен период, да не се налага да се променя на тримесечни периоди“, коментира Иванов.

Относно предстоящото повишение на цената на природния газ с 14% от 1 октомври омбудсманът Мая Манолова коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите.

„Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари“. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение“, обяви Манолова.

От своя страна председателят на КЕВР отвърна, че ако екипът на Манолова има съмнения по обсъжданите цени – да заповяда и с експертите на комисията ще обсъдят всеки детайл.

„Този път няма никакъв невзет приход от „Булгаргаз“, ние нямаме никакъв инструмент за въздействие по цените. Искам да кажа, че за потребителите, независимо дали са битови или бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8 процента“, категоричен бе Иванов.

Иван Иванов не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на природния газ от 1 януари, но уточни, че тя може както да се увеличи, така и да се намали.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Без изненади: Бизнесът скочи срещу вдигането на заплатите

Работодателите за пореден път възразиха срещу административното увеличение на минималната работна заплата, против са и ...

„Луфтханза” стачкува

Стачка засегна стотици полети в Германия. Протестират членове на кабинния персонал на четири дъщерни компании ...

Минимум 800 лв. заплата за медсестра в Сърбия

Увеличение на заплатите в държавния сектор влиза в сила в Сърбия от 1 ноември, като ...

Пламен Димитров: Нужни са пари за детското здравеопазване

Надявам се обещанията и разчетите за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти да са реални. ...

КНСБ: Ако парите за медиците не са в бюджета, ще има още протести

„Ако парите за заплати на медицинските работници не са заложени в бюджета след две седмици, ...

200 милиона лева повече за болнична помощ

200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще ...