Home » Мнения » НСО се превърна в бурлеска на УБО

НСО се превърна в бурлеска на УБО

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На редовното си заседание в сряда правителството прие решение, с което даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО) считано от 30 август 2019 г.

От службата уточниха, че генерал-майор Данчо Дяков се оттегля по свое желание и по лични причини.

ФАКТИ припомня, че освобождаването на генерал-майор на Данчо Дяков става в навечерието на честването на 140-годишнината от основаването на службата. Името на бившия директор на НСО беше замесено в редица скандали по вземане на подкуп за охраната на емира на Катар. По-късно беше организиран спорен търг за продажба на автомобили от гаража на НСО. Някои от моделите имаха колекционерска стойност, но бяха продадени за „жълти стотинки“.

През миналата година стана ясно, че службата дължи 1 млн. лв. за обезщетения за свои бивши служители.
Скандали ала УБО в НСО
Предшественикът на ген. Данчо Дяков – ген. Ангел Антонов също бе на мушката на военна прокуратура. Магистратите с пагони проверяваха гард №1 на властта за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство „Кричим“.

Разследването е тръгнало след сигнали, в които се твърди, че генералът ловувал често в „Кричим“ сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба, писа в. „Труд“.

Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките пък били представяни като командировки. В същото време никой от държавните мъже, които НСО охранява, не е ходил на лов, не е пребивавал и не е водил чужди гости в ловната хижа.

Освен лова, генерал Антонов имал още едно скъпо хоби – луксозните автомобили. Разследващите проверяват и сигнали за сериозни нарушения в автопарка.

По нареждане на Антонов важни клечки от властта се возели, без да подозират в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за „тест драйв“ от компании – вносители.

Освен това Антонов си имал и личен служебен автопарк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си Mercedes, но ги ползвал за личния. BMW пък било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов.

Само ще припомним, че в момента ген. Антонов е генерален консул на България в руския град Санкт Петербург.

В разгара на тези скандали НСО продължава да охранява около 50-тина души извън законовите изисквания.
От 2009 г. с тази привилегия се ползва почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.
Охраната се налагала заради рискови заплахи спрямо Доган, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Това написа през ноември 2018 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.Запитването си той беше отправил към НСО в качеството си на вицепремиер.

„От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам“, написа тогава Симеонов.

Все пак трябва да се отбележи, че на 19 януари 2013 г. почетният председател на ДПС преживя покушение.

Тогава по време на речта на Доган на Осмата национална конференция на партията, 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас нападна политика с пистолет в ръка.

Излизайки на подиума, Енимехмедов насочва газов пистолет към Доган, който при опит да се произведе изстрел засича. Доган от своя страна се опита да избута оръжието от ръката на нападателя, но не успява, след което пада на земята. При последвалата намеса на охраната и други делегати, Октай Енимехмедов е повален на земята, като делегати на конференцията правят опит за линчуване с удари и ритници. Впоследствие Октай Енимехмедов е изведен от полицаи.

На конференцията в НДК Доган обяви и оттеглянето си от активната политика. Октай беше осъден, излежа наказанието си в затвора и вече е на свобода. Тогава гардове от НСО бяха наказани заради пропуск в охраната.

В момента едно е ясно – новият шеф на службата ще има много проблеми за решаване. Оставка в НСО, а след това? Оттеглянето на генерал-майор Данчо Дяков поставя въпроса дали има политическата воля за реформа в службата.
Моделът за управление и работа на НСО е изчерпан. Нужна е воля за промяна или НСО все повече ще заприличва на бурлеска на УБО.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Вебер: Добра работа на Бойко Борисов

Лидерът на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер приветства заключенията от мониторинговия доклад Европейската ...

Как ще се правят задните светлини на колите (СНИМКИ)

Нов завод за 20 млн. EUR беше открит край Куклен от турската компания „Одело България” ...

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария

Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу правителството на Унгарската народна република ...

Евра избрах Тевес вместо Бербатов в идеалния си отбор

Петкратният шампион на Англия Патрис Евра предпочете Карлос Тевес пред Димитър Бербатов в Идеалния си ...

ООН: Населението на България изчезва

До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, сочи доклад на ООН, ...

Демократична България се отрече от кандидат-кмет, бил в ДС

„Демократична България“ оттегля подкрепата си за Илко Златев – кандидат за кмет в с. Бенковски, ...