Home » Свят » Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

Новият защитен саркофаг върху авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е 99% готов, съобщи агенция „Укринформ“.

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман посети съоръжението, известно като проект „Укритие“, което премина успешно 72-часови изпитания.

Построяването му се наложи, тъй като старият саркофаг, изграден след катастрофата, вече не може да осигури надеждна защита от радиацията.

„Основната задача на властта е да гарантира чистотата на околната среда. Правителството ни завърши проекта „Укритие“, възстановихме целия комплекс от мерки, за да гарантираме живота и здравето на хората. Сега ситуацията е напълно стабилна. Заедно с международните ни партньори прилагаме най-новите технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ.“ – коментира Гройсман.

По думите му, внедряването на всички набелязани мерки продължава. Пълното завършване на работата по саркофага е планирано за май-юни тази година.

Той благодари на ликвидаторите на аварията, които още през първите минути след катастрофата мъжествено са изпълнили дълга си.

Украинското правителство заедно с международните си партньори изпълнява редица проекти в Чернобилската зона. Наред със завършването на саркофага приключва и работата по хранилището за отработено ядрено гориво ХОЯТ-2, работи се по оборудването на Централното хранилище за отработено гориво, развива се алтернативна енергетика.

Припомняме, през нощта срещу 26 април 1986 г. вследствие на авария в Чернобилската АЕЦ се стигна до мощно изхвърляне на радиация в околната среда. Чернобилската трагедия е определена като най-страшната техногенна катастрофа в историята на ядрената енергетика.

От зоната на радиоактивно заразяване са евакуирани 317 900 души. Радиоактивни поражения са получили около 600 хиляди души, преди всичко ликвидатори аварията. Общо са пострадали 1.81 млн. души.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Пак се изложихме пред чужденците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Противник на Тръмп: Без бизнес в чужбина

Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ за изборите догодина Джо Байдън заяви, ...

Масова чистка в елитен клуб

Спортно-техническият щаб на Дунав (Русе) предвижда масова чистка. Тя ще влезе в ход от днес, ...

Григор Димитров започва работа с нов треньор

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започва днес работа с Крис Гро, съобщава Tenniskafe.com. Специалистът е ...

Русофилът Малинов: Откъде-накъде ще ме наричат шпионин?

„Продължавам да съм учуден и обиден за обвинението в шпионаж. Това, което мисля аз, го ...

КАТ погва пияните и надрусани шофьори

От днес до 15 декември на територията България, както и на всички страни-членки на Европейската ...