Home » Свят » Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

Новият защитен саркофаг върху авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е 99% готов, съобщи агенция „Укринформ“.

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман посети съоръжението, известно като проект „Укритие“, което премина успешно 72-часови изпитания.

Построяването му се наложи, тъй като старият саркофаг, изграден след катастрофата, вече не може да осигури надеждна защита от радиацията.

„Основната задача на властта е да гарантира чистотата на околната среда. Правителството ни завърши проекта „Укритие“, възстановихме целия комплекс от мерки, за да гарантираме живота и здравето на хората. Сега ситуацията е напълно стабилна. Заедно с международните ни партньори прилагаме най-новите технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ.“ – коментира Гройсман.

По думите му, внедряването на всички набелязани мерки продължава. Пълното завършване на работата по саркофага е планирано за май-юни тази година.

Той благодари на ликвидаторите на аварията, които още през първите минути след катастрофата мъжествено са изпълнили дълга си.

Украинското правителство заедно с международните си партньори изпълнява редица проекти в Чернобилската зона. Наред със завършването на саркофага приключва и работата по хранилището за отработено ядрено гориво ХОЯТ-2, работи се по оборудването на Централното хранилище за отработено гориво, развива се алтернативна енергетика.

Припомняме, през нощта срещу 26 април 1986 г. вследствие на авария в Чернобилската АЕЦ се стигна до мощно изхвърляне на радиация в околната среда. Чернобилската трагедия е определена като най-страшната техногенна катастрофа в историята на ядрената енергетика.

От зоната на радиоактивно заразяване са евакуирани 317 900 души. Радиоактивни поражения са получили около 600 хиляди души, преди всичко ликвидатори аварията. Общо са пострадали 1.81 млн. души.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Всички са луди по гения Леонардо

Поради огромния интерес, свързан с изложбата, посветена на 500-годишнината от кончината на Леонардо да Винчи, ...

Голяма победа за Борис Джонсън

Борис Джонсън, фаворит за мястото на британската министър-председателка Тереза Мей, спечели най-много гласове на днешния ...

Германия и Украйна не могат да се разберат за руския газ

Позициите на Украйна и Германия по въпроса за „Северен поток-2“ са противоположни, но Киев е ...

Експерт за трагедията в Чешнегирово: Не са приложени мерките за безопасност

„Очевидно е, че мерките за безопасност не са приложени. Така разбирам аз, тъй като парашутът ...

Американската армия дава още $250 милиона на Украйна

Пентагонът обяви, че е одобрил военна помощ на стойност 250 милиона долара за подпомагане на ...

Как един украински олигарх надхитри Брюксел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. С ...