Home » Технологии » Новият Skyline ще може да се кара без ръце

Новият Skyline ще може да се кара без ръце

Nissan разшири възможностите на комплекса от асистиращи системи ProPILOT, като добави функция за полуавтономно управление без нужда от държане на волана с ръце. Новата технология ще дебютира със следващото поколение на модела Skyline през есента.

За момента шосейният автопилот на Nissan може да работи само по определени пътища и не умее да се включва самостоятелно в потока от автомобили на магистралата. За да го активира, водачът трябва да зададе маршрута в навигационната система предварително.

Новият Skyline ще може да се кара без ръце

При движение с постоянна скорост в една лента няма нужда шофьорът да държи волана с ръце. За престрояването и други маневри обаче се налага намесата на водача, който трябва да включи и мигач.

Автопилотът използва камери, радари, ултразвукови датчици, GPS (поради което системата не работи в тунели) и 3D-карти с висока разделителна способност. Освен това системата постоянно следи дали водачът гледа пътя.

Полуавтоматичният ProPILOT страда и от редица ограничения. Не може да работи на скоростни магистрали с двупосочно движение, на шосета с много завои и на подходи към пунктове за заплащане на пътни такси.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия замесена в задържането на танкерите?

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен комуникационен център разследват версията, че Русия ...

САЩ прехвърлят в Украйна изтребители Ф-35

Вашингтон ще прехвърли на Украйна няколко изтребителя пето поколение Ф-35. Според американското издание Defense One, ...

Жегата взе жертви в САЩ

В САЩ трима души починаха заради горещото време, обхванало страната, съобщи AFP. Две от трите ...

По-добре малък с Христос…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Братя, ...

Три села пострадаха от копачи на криптовалута

Нов вид кражби на ток – копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето ...

Гринго: Не съм удрял Софка!

„Не съм удрял Софка! Ние много се обичахме! Случвало се е да се караме, но ...