Home » Култура » Новият клип на Мариана Попова предизвика голям скандал

Новият клип на Мариана Попова предизвика голям скандал

Новият видеоклип на певицата Мариана Попова „Две хубави очи“ е на път да предизвика поредния скандал за авторски права на културно произведение. В него са използвани кадри от филма „Дамасцена“, в който участва половинката на изпълнителката – актьорът Веселин Плачков.

След появата на клипа в общественото пространство обаче, режисьорът Тодор Анастасов сигнализира във Facebook страницата на предаването „На кафе“, че кадрите са взети без негово съгласие.

Режисьорът избра точно тази страница, за да публикува сигнала си, защото в същия ден Марина бе канена като гост при Гала, за да разкаже повече за новия си проект и да представи премиерно клипа на „Две хубави очи“ в телевизионния ефир.

Снимки: Facebook

Режисьорът категорично заяви, че във видеото към песента са незаконно използвани кадри от филма „Дамасцена“, излязъл на екраните на 3 ноември 2017 година. Лентата е с участието на годеника на Мариана Попова — Веселин Плачков.

„Според договора ми на режисьор на филма всяко използване на кадри на заснетия материал извън филма става с мое съгласие — такова аз не съм давал. Показването на клипа ще е незаконно и подсъдно“, написа още Анастасов.

По-късно той похвали Нова телевизия, тъй като оттам са реагирали много бързо и не са излъчили клипа: „Адмирации към Нова ТВ, че не пусна клипа на Мариана Попова, след като ги алармирах за незаконно използване на кадри от филма „Дамасцена“. Въпреки че беше обявен предварително за показ, в последния момент намериха начин да не се случи.“

Обвиненията на Атанасов не останаха без отговор от страна на певицата, която сподели раздразнението и огорчението си в социалната мрежа. „Да създадеш красота и да я хвърлиш в мръсотията на общество с подменена ценностна система, да е важна само клюката и евтиното хвърляне на обвинения, да се измислят свободни съчинения от съмнителни личности“, написа тя в страницата си във Facebook.

Това не е първият скандал около „Дамасцена“. Преди време Тодор Атанасов обвини компанията Concept Studio, че е започнала работата по изцяло нов монтаж на неговата готова продукция, без да има разрешение нито от него, нито от сценариста и изпълнителен продуцент Мария Лалева.

„Не става въпрос за съкращения, както практикува „Холивуд“, но пак със съгласие на авторите, било то и предварително. Махнати са цели линии от филма и сцени“, твърди Тодор Анастасов.

Както Анастасов, така и Мария Лалева посочват, че имат официални документи, с които да удостоверят, че са носители на авторските права на филма „Дамасцена“. Атанасов разказа, че е бил заставян да се откаже от правото си върху продукцията в името на това лентата да бъде „довършена“ от нов екип. За Тодор Анастасов това е абсолютно недопустимо, тъй като според него става дума за преработка на вече готов продукт, който е минал официална премиера с продадени билети, гостувания по киносалони и т.н. В основата на всичко по думите на режисьора стои именно актьорът Веселин Плачков.

Справка в страницата на вече прожектирания в кината филм „Дамасцена“ в IMDb показва, че са допълнени имената на нов режисьор, нови трима съсценаристи и нов монтажист. Това става, без да е налице съгласието на носителите на авторските права за преработка и изменение, които също потвърдиха за настъпилата промяна. Филмът вече носи и името „Преходът — Дамасцена“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Peugeot се обединява с Fiat Chrysler?

Семейство Пежо, един от трите най-големи акционери в Peugeot Société Anonyme (PSA), е готово да ...

Населението се топи, операциите се увеличават

Въпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава. Не всички лечебни заведения, ...

Калфин: Няма ефект от санкциите срещу Русия

Икономиката на Русия просто се адаптира към наказателните мерки на западните страни и в един ...

В Германия искат да изгонят посланика на САЩ

Заместник – председателя на Бундестага Влфганг Кубицки призова посланикът на САЩ да бъде изгонен от ...

Забранили турския език в завод на BMW

Началник на отдел във фабриката на BMW в гр. Гархинг близо до Мюнхен е забранил ...

Как циганско училище източва бюджета на София? (СНИМКИ)

Циганско училище в столичния район „Връбница“ източва бюджета на София. Това се посочва в сигнал ...