Home » Мнения » Нови трагедии в пъкъла на остров Лесбос

Нови трагедии в пъкъла на остров Лесбос

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години този лагер се цепи по шевовете. На остров Лесбос и преди са загивали хора. Последният пожар отново оправда името, което от години дават на този лагер – „пъкъла“. А броят на новопристигащите бежанци расте.

Пожарната сирена започна да вие привечер в неделя. Според полицията, огънят е тръгнал от една маслинова горичка извън границите на бежанския лагер край град Мория. Лагерът се пука по шевовете, ето защо хиляди бежанци получиха импровизиран покрив над главата именно в тази горичка. Минути по-късно избухна и втори пожар, вече в самия лагер – най-вероятно в един от двуетажните жилищни контейнери, в които живеят по няколко семейства.

Полицията първо съобщи за една жертва, но от ООН, както и от местните медии беше разпространена информацията за втора жертва: твърди се, че в пламъците е загинало и едно бебе. Кметът на Лесбос Стратис Кителис каза по телевизията, че пламъците са обхванали и съседните парцели, където били унищожени около един хектар насаждения.

„Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000“

Лагерът край Мория обикновено не е достъпен за журналисти. В мрежата се разпространяват видеа от вчерашния ден, за които се твърди, че са заснети там. На тях се виждат облаци дим и тълпи от възбудени хора. Очевидци твърдят, че някои от тях дори атакували пожарникарите, служителите и губернатора на Северноегейския регион. Полицията използвала сълзотворен газ, за да постави положението под контрол.

Кметът Кителис предупреждава, че напрежението на острова продължава. „Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000″, каза Кителис по телевизията. На Лесбос вече пристигнаха специални полицейски части, чиято задача е да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Гръцки и международни медии вече от години критикуват условията в лагера, често наричан от тях „пъкъл на Мория“. Бежанският лагер на остров Лесбос (третия по големина гръцки остров) е хронично претъпкан. Хората са принудени да се редят с часове, за да получат храна; душове и тоалетни почти няма. През ноември 2016 година двама души вече загинаха – пак при пожар в лагера. Тогава премиерът Алексис Ципрас начаса обеща, че ще направи всичко възможно, за да подобри живота на бежанците в техните убежища. Но кой знае какво не се случи. В средата на този месец ръководителят на лагера Янис Балбакакис подаде оставка. „Отивам си с вдигната глава. Но съм много уморен“, заяви той.

През август в лагера пристигнаха още 3000 бежанци, прекосили с лодки морето. Това допълнително повиши и бездруго високото напрежение в претъпкания лагер. В рамките на настоящата година на Лесбос вече са пристигнали повече от 14 000 бежанци, минали през Турция. В началото на септември на острова вече имаше безредици, след като млади мигранти започнаха да замерят с камъни полицаите и работещите в лагера. Тези бежанци настояваха да ги прехвърлят в континентална Гърция – и за днес наистина беше планирано прехвърлянето на 250 от тях. Не е ясно обаче как безредиците ще се отразят на това намерение.

Атина не може сама да се справи с този проблем

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и неговото правителство обещават мерки за „по-ефикасно опазване на границите“. Важна роля в това отношение ще играе и европейската гранична агенция „Фронтекс“. Новото консервативно правителство в Гърция обещава и още нещо: по-бърза обработка на молбите за политическо убежище.

„Всички добре знаят, че Атина не може сама да реши този проблем. Дори най-доброто правителство на света не би могло да се справи самичко“, обобщи по телевизията политологът Георге Сарантакос. А през започващата седмица германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер ще посети Гърция и Турция и ще разговаря с двете държави включително и по тази тема.

Гърция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Венета Райкова с неочаквано лично признание

„Не е вярно!“, това отсече Венета Райкова по повод гръмка новина, че в живота ѝ ...

Улична война заради сина на Ел Чапо

Улични боеве и сблъсъци избухнаха в Мексико, след като беше задържан един от лидерите на ...

Ало измамниците правели по 70 000 обаждания месечно

По около 70 000 обаждания месечно към стационарни телефони правили телефонните измамниците съвсем доскоро, сочи ...

Днес основният опонент на управляващите представя програмата си

Днес от 18.00 ч. в Арт салона на радио Варна ще се проведе отворена среща ...

Симеон Славчев разкри корупционна схема на “Софийска вода”

Общинският съветник и председател на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев настоява кметът на София ...

Пожар в блок в столичния кв. Сердика

Пожар горя в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“, съобщи news.bg. От МВР заявиха, че ...