Home » Имоти » Нови правила как да изглеждат сградите в София

Нови правила как да изглеждат сградите в София

През последните години София става все по-посещаван град. Причините за това са от една страна, популяризирането на дългите уикенди, а от друга – евтините самолетни билети. Какво обаче вижда чуждестранният турист пристигайки в българската столица? Неподдържани фасади, висящи кабели, „кацнали” по стените на жилищните сгради климатици и безброй други неща, които определено загрозяват лицето на София. Това обаче ще се промени, обеща главният архитект на София Зравко Здравков, който направи отчет на дейността си от встъпването му в длъжност преди 3 години. От днес на публично обсъждане е достъпен проект, в който са описани правилата как могат да изглеждат фасадите, в какви цветове могат да бъдат решени те, местата за поставяне на климатици и рекламни елементи. До голяма степен стандартите за заимствани от Лондон. „Това е огромна претенция да подредим града. Изследвали сме опитът на редица градове от Америка до Азия. Спряхме се на няколко европейски градове, сред които Лондон, в които действат такива системи от стандарти. Стартираме пилотно със зоната около улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6 септември””, каза арх. Здравков.

За всяка сграда във въпросната зона вече е изготвено досие и са посочени възможните цветове, в които могат да бъдат решени сградите, как могат да изглеждат партерните им етажи, какво да е осветлението и други. В посочения район има и доста сгради със статут „паметник на културата”. Техният брой е 48. За всяка от тези сгради ще бъде изготвено задължително изискване за възстановяване, а собствениците ще имат 3 години да изпълнят предписанията.

НАГ е разпоредил на районните кметства да извършат проверка на състоянието на сградите, които са със статут на културно наследство. Също така има и изготвена програма, която ще подпомага собствениците на такива постройки с изработването на проект за възстановяването им.

Във въпросната зона ще има и специални изисквания към летните гадини и по-специално към заведенията, които имат и седящи навън места.

За 3 години се наблюдава и коренна промяна в работата на НАГ. „Издаваме вече електронно удостоверения за градоустройствен статут. ГИС София вече издава комбинирани скици по електронен път”, допълни арх. Здравков. Също така всички регистри вече са публични.

София вече си има и собствен шрифт – Sofia Sans. То ще се използва за табели, упътвания, информационни табла. „Ще се ползва изключително от Столична община. Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София”, обясни главният архитект.

Близо 500 е броят на премахнатите рекламни елементи, откакто арх. Здравков е главен архитект на столицата. Само през миналата седмица съвместно със Столичния инспекторат са премахнати 20 реклами. „Битката за почистване на града е голяма”, каза арх. Здравков.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Няма такава държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вече ...

Треньорът на Марибор: Лудогорец е фаворит

Старши треньорът на Марибор Дарко Миланич беше доволен от футболистите си след нулевото равенство срещу ...

Варна е кино и любовна лудост

От днес, 23 август, морската столица се превръща в световна сцена на киното. Фестивален и ...

Да убием лекаря

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Върху ...

Мечка уби конете на депутат

Депутат от долната камара на руския парламент – Държавната дума, разкри, че мечка е убила ...

Not great, not terrible – некадърниците на ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Сещате ...