Home » Крими » Нова онлайн измама обира българи

Нова онлайн измама обира българи

Некоректен продавач мами хора в интернет. Той предлага луксозни часовници на примамливо ниски цени. Оказва се, че скъпоструващите аксесоари невинаги пристигат при хората, които са ги поръчали и платили. На интернет страницата попада и Александър.

„Направи ми впечатление, че сайтът е много добре направен, оптимизиран, което ми вдъхна доверие по някакъв начин. Харесах си часовник и го поръчах”, разказа потребителят Александър Емилов, предава Нова тв.

Търговецът му обяснява, че аксесоарът се намира в чуждестранен склад и за да го получи, Александър трябва да плати и мито.

„Следователно се плаща цялата сума, която всъщност е по-висока от обявената в самия сайт. Аз преведох парите по банков път, като описах за какво давам с номер и модел на часовника”, поясни той.

Обещанието на търговеца е часовникът да бъде доставен до 15 дни. 2 месеца по-късно следа от скъпия аксесоар няма.

Звънял съм му поне 20 пъти, но не вдига. Търсих го различни номера. Обаче си чете съобщенията във Viber. Писах му да ми върне парите, но не отговори”, каза още измаменият мъж.

Поставено лице също поръча от въпросния сайт, за да провери дали аксесоарът ще бъде доставен.

Избиран е масов модел на скъпа марка, но парите не са преведени предварително, а се плаща при доставката. Официални вносители провериха автентичността на часовника.

„Отваряйки кутията виждаме една некоректна и съответно невалидна гаранционна карта. Подпечатана е с печат, който не е регистриран в България, но е цитирана българска фирма. При документация не може да се използват печати от други държави”, поясни Васил Пасев, представител на официалния вносител на марката.

Аксесоарът е без валидна гаранция, но оригинален. Затова и разликата в цената е драстична – от 855 лева при официалния вносител, а при онлайн търговеца е малко над 500 лева.

„Като отворим сайта виждаме, че на него няма необходимата информация. Липсва правото на отказ. Липсва името на търговеца, напомнянето за наличието на гаранция на стоката, информация за линкове към сайта на КЗП и към платформата за алтернативно решаване на спорове, каквито са изискванията по закон”, поясни Христо Трендафилов, директор на Дирекция „Защита на потребителите при продажба от разстояние”.

За всяко едно от тези нарушения се налага глоба от страна на регулатора, като общата им сума е над 2000 лв.

А ако не получи стоката до месец, всеки потребител има правото да се откаже от нея или да предоговори срока за доставка.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Борис Джонсън намекна за предсрочни избори

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че ще се откаже от опитите си да получи одобрението ...

Президентът: Приятелството е най-големият капитал между България и Япония

Държавният глава и съпругата му Десислава Радева участваха на церемонията по интронизация и на приема ...

Чисора поиска бой с Усик

Най-скандалният британски боксьор Дерек Чисора предизвика украинската звезда Александър Усик. 35-годишният ветеран иска да покаже ...

Черната Златка пак се пусна по гащи СНИМКИ

Златка Димитрова обича провокациите, независимо дали са свързани с личния ѝ живот или пък с ...

Отборът на Иса бие в двустранна на Тича

Черно море проведе двустранна игра днес следобед. На стадион „Тича“ във Варна Илиан Илиев раздели ...

ЕС има условия за Великобритания

ЕС постави условия, които Великобритания трябва да изпълни, преди ЕП да даде съгласие за споразумението ...