Home » България » Нова формула за уврежданията от ТЕЛК

Нова формула за уврежданията от ТЕЛК

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане промени в начина, по който ще се оценяват от ТЕЛК хората с множество увреждания, съобщи бТВ.

В момента, ако основното заболяване носи поне 80%, а съпътстващите – поне 50%, крайният процент в решението на ТЕЛК се увеличава. Според предложените промени, увеличение ще се прави, ако основното заболяване носи поне 50% и има още едно с толкова. Увеличението представлява добавяне на 20% от сбора на процентите на съпътстващите заболявания.

Промяната може да се илюстрира със следния пример: Лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент. Най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания съответстват 60%, 50% и 30%.

Съгласно предложената нормативна промяна, към 70% (най-високият процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28% и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%. Същото лице, оценено по настоящия ред, ще получи 70%.

Освен нова формула за оценка на хората с множество увреждания, се работи за промяна и на самите проценти, които се дават за всяко от заболяванията по отделно. В ТЕЛК-а задължително ще се вписва и кодът на болестта.

По данни на неправителствения сектор – всеки пети минал през ТЕЛК по сегашните правила е ощетен. „Много важно е в наредбата да бъде добавено това, за което се постигна споразумение с министерството – хората, които са ощетени от сега действащата наредба да бъдат оценени отново”, заяви Весела Одажиева от „Системата ни убива всички”.

А от здравното министерство обясниха, че в крайна сметка такава възможност не е предвидена – „Не се предвижда в нормативния акт такова възможност. Аз лично не съм участвала в такива разговори, на експертно ниво нямам такава информация, обясни д-р Цветолюба Генкова от Министерство на здравеопазването.

Промените се очаква да влязат в сила до 2 месеца. Ощетените ще могат да минат по тях, само ако дотогава се е променило здравословното им състояние.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия замесена в задържането на танкерите?

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен комуникационен център разследват версията, че Русия ...

САЩ прехвърлят в Украйна изтребители Ф-35

Вашингтон ще прехвърли на Украйна няколко изтребителя пето поколение Ф-35. Според американското издание Defense One, ...

Жегата взе жертви в САЩ

В САЩ трима души починаха заради горещото време, обхванало страната, съобщи AFP. Две от трите ...

По-добре малък с Христос…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Братя, ...

Три села пострадаха от копачи на криптовалута

Нов вид кражби на ток – копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето ...

Гринго: Не съм удрял Софка!

„Не съм удрял Софка! Ние много се обичахме! Случвало се е да се караме, но ...