Home » България » Нов удар! След картините на Майстора откраднаха още 8 платна на именити художници
Нов удар! След картините на Майстора откраднаха още 8 платна на именити художници
Нов удар! След картините на Майстора откраднаха още 8 платна на именити художници

Нов удар! След картините на Майстора откраднаха още 8 платна на именити художници

Нов удар на крадени картини в София разследва полицията. От къща в кв. Суходол са изчезнали 8 платна докато собственичката на имота е в чужбина. По същия начин бяха задигнати картините на Майстора и Ди Киро от къщата на Павел Антонов докато той е зад граница. Новината за изчезналите картини потвърдиха пред „Телеграф“ от СДВР.

Крадците са задигнали 3 картини – акварел, на Стоян Чиканов, който е известен художник с изложби в САЩ и Швейцария, 2 на Гаврил Орошаков, 2 на японски автор на коприна и една на неизвестен автор.

Собственичката на имота е пребивавала дълго време в чужбина. Прибирайки се забелязала, че вечерта в сряда се е задействал СОТ-ът на къщата ѝ в Суходол. На място установила, че в дома е проникнато и липсват единствено картините. Жената незабавно подала жалба в полицията. Тя, обаче, не могла да каже каква е стойността на отмъкнатите картини.

Платната на Чуканов са излагани в галерии в София, както и в САЩ и Швейцария. В зависимост от размера им се продават на цени от 2000 и 5000 лв., но някои са в пъти по-скъпи.

Почти на същите жени са и творбите на наскоро починалия Гаврил Орошаков.  Една от най-емблематичните творби на Орошаков – „Стара картина“ от 1969 г., е пусната в продажба в сайтове в интернет в края на декември миналата година. В сайта „Балкан аукцион“ е обявена за 9000 лв. Няколко дни по-късно същото платно е обявено „спешно“ в OLX, но на цена от 7500 лв. По оперативна информация „Стара картина“ не е сред задигнатите.

„Изключително ми стана неприятно. Не знам от кой човек са откраднати платната, но със сигурност който има три мои неща, очевидно харесва това, което правя. Нечистоплътно е е да се крадат толкова лични неща. Знаете, че хората на изкуството приемат лично своите произведения. Акварели пък особено работя от дълги години, още от 1993-1994 г.“, каза пред „Телеграф“ художникът Стефан Чуканов.

Източник: БЛИЦ

Оценките на читателите
Общо: 0 Общо гласували: 0
Коментирай чрез Фейсбук

loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Зрелищен екшън! Бандити се опитаха да откраднат колата на смела баба, но тя взриви мрежата с реакцията си (СНИМКИВИДЕО)

Зрелищен екшън! Бандити се опитаха да откраднат колата на смела баба, но тя взриви мрежата с реакцията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това е невероятният момент, в който безстрашна баба се бори с въоръжени похитители, които насочват ...

Падение! Сексапилната граничарка Аделина краде рокли от мола (СНИМКА)

Гранична полицайка беше арестувана зрелищно за кражба на суперскъпа рокля от столичния мол „Сердика“. Срамната ...

error: Внимание: Съдържанието е защитено !!