Home » Любопитно » Нов мистериозен обект навлезе в Слънчевата система (СНИМКА)

Нов мистериозен обект навлезе в Слънчевата система (СНИМКА)

В Слънчевата система има над 6300 известни комети и милиони астероиди. И от всички тези обекти, единствено за „Оумуамуа – червен астероид с формата на пура“ е известно, че идва от другаде. Досега.

Астрономът-любител Генадий Борисов направи изнанадващо откритие, което развълнува астрономите. Миналата седмица той открил нов космически обект, за който е почти сигурно, че идва от открития Космос, съобщава Science Alert.

Първият подобен междузвезден обект в нашата Слънчева система беше открит от астрономи през 2017 г. Оумуамуа (Oumuamua) имаше хиперболично движение, което бе показател, че идва отдалеч и никога няма да се върне там.

Появата му предизвика и много спекулации и повдигна много въпроси, успявайки да развинти въображението на любителите на теории на конспирацията. Сред основните предположения за произхода му бе и това, че е извънземен кораб на същества от друга планета. Въпреки многобройните неясноти обаче, учените категорично отхвърлиха хипотезата, че Оумуамуа е сонда на извънземна цивилизация, изпратена да ни наблюдава.

Новооткритото космическо тяло е вторият междузвезден обект и съща както Оумуамуа, предизвика оживление не само сред учените, но и сред търсачите на извънземни, които не закъсняха да представят своите теории.

Борисов за пръв път го забелязал на 30 август с помощта на телескоп, който сам направил. След като астрономи от цял свят впериха очи в обекта, наречен „C / 2019 Q4 (Борисов)“. последваха още потвърждения за произхода му.

Нов мистериозен обект навлезе в Слънчевата система (СНИМКА)

Два отделни екипа са анализирали кометата. Единият е наблюдавал и изследвал цвета на обекта, а другият – неговия спектър, за да разберат дали могат да научат повече за състава на странното космическо тяло.

Събраните от тях данни тепърва ще се изясняват, но ако междузвездното естество на обекта бъде потвърдено, то той ще получи ново име, започващо с „2I“ (I като начална буква на думата Interstellar).

Учените започнаха да изследват движението на орбитата му и изчисленията показват, че тя има хиперболична, а не елиптична форма, която е характерна за небесните тела в Слънчевата система.

Хиперболичната форма показва, че и този обект ще напусне системата ни и никога няма да се върне.

Илюстрация: NASA

Нов мистериозен обект навлезе в Слънчевата система (СНИМКА)

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия ще може да изстрелва ракети „Ярс“ от влакове

В Русия създадоха унифицирана ракетна система „Ярс“ за различни типове базиране. Тя ще може да ...

Ботев (Пд) бие шута на почти всички чужденци

Ботев Пловдив възнамерява да отпрати почти всички чужденци в отбора. Пловдивчани предпочитат българи в редиците ...

Гърция се страхува от джихадисти

Гръцките власти се опасяват, че Турция може да пристъпи към нови опити да депортира джихадисти ...

Рецепта на деня: Леща по манастирски

С леща могат да се приготвят вкусни рецепти през всички сезони – гъста леща на ...

Шеф назова проблемът на ЦСКА

Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета разказа за двудневното си посещение в Мадрид по-рано през ...

Футболна легенда пропусна сватбата на дъщеря си заради..

Истински сценарий като от сапунен сериал се разигра в живота на футболната легенда и шеф ...