Home » Мнения » Not great, not terrible – некадърниците на ГЕРБ

Not great, not terrible – некадърниците на ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сещате ли се за онези данни от НАП, които изтекоха – буквално на цялата държава – на граждани, на фирми? Вероятно и вашите са сред тях. Да бъде хакната цялата държава е възможно само в България. Но за да не се случва пак, правителството създава Съвет по киберсигурността. И кой ще го оглави според вас? Другарката Марияна Николова – сигурно не се сещате за нея. Тя е спряганата за любовница на Валери Симеонов, която го наследи на поста като вицепремиер, отговарящ за българите в чужбина и демографската криза. И да, не я познавате като експерт по киберсигурност. Но жената знае откъде да си включи лаптопа.

“Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира.” Това каза Марияна Николова в ефир на проправителствената Нова телевизия. И обясни, че лично премиерът Борисов ѝ предложил тази длъжност. Жената обясни по телевизора, че имала сертификат ITcard, от което всички трябваше да се впечатлим и успокоим, че личните ни данни повече няма да изтичат. Но ако потърсите в гугъл какво е Itcard, ще установите, че за него не се изисква “посещение на компютърни курсове” и че той сертифицира успешното ползване на Internet & E-mail, Word, Excel, PowerPoint и други подобни програми. Напълно достатъчна квалификация за човека, който ще отговаря за киберсигурността на България.

Съветът сега ще изготвя стратегия и законови промени, като първо ще се фокусира, по думите на Николова, върху по-строги наказания за такива престъпления. Не знам само какво е наказанието за престъплението да назначаваш пълни некадърници на такива постове. Всъщност наказанието е за всички нас, които си ги избираме и ги търпим.

Според “Ню Йорк таймс” някои американски експерти, които следят отблизо дейността на Русия, са заявили, че кибератаката срещу Националната агенция по приходите в България напомня запазената марка на операция на руското военно разузнаване ГРУ.

„Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба киберзащита, вероятно най-слабата в Алианса”, заявява пред изданието адмирал Джеймс Ставридис, бивш военен командир в Северноатлантическия пакт.

„Значителна киберкриминална активност, включително спонсорирана от руската държава, е широко разпространена”, допълва Стваридис, който отбелязва, че всяка стена е толкова силна, колкотo е най-слабата ѝ брънка, и че съществуват притеснения за възможно проникване в инфраструктурата на НАТО чрез България.

„Ню Йорк таймс” напомня, че изтеклите данни са били разпратени до медиите от руски имейл, и то по времето, когато България е сключвала сделка със САЩ за обновяване на своята военна авиация с изтребителите F-16.

И като стана въпрос за самолетите – нали вече е ясно как точно България ще успокои гнева на Руския, че купихме натовски изтребители за армията ни? С милиарди, разбира се, и още повече енергийна зависимост от Москва – България пак ще строи АЕЦ “Белене”, а руската “Росатом” изглежда отсега фаворит да спечели.

Междувременно два кремълски вестника излязоха с язвителни коментари към България по повод закупуването на американските изтребители F-16 и пренаписването на учебниците по история в частта им за комунизма. Но братушките да не се безпокоят – на тях ще продължаваме да изсипваме милиарди за проекти, които ще са готови някога в бъдещето и неясно дали са ни необходими. А иначе ще е много притеснително, ако АЕЦ “Белене” се строи от същата компания, отговаряла за “Чернобил”, а процесът е наблюдаван от някой правителствен експерт като Марияна Николова с онлайн сертификат. Както се казваше в сериала на НВО – Not great, not terrible. Направо си е horrible.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Берое преговаря с Херо

Лично изпълнителният директор на Берое и председател на съвета на директорите на клуба Илко Русев ...

От Русия с възхищение и отчаяние

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

САЩ гарантират изтеглянето на кюрдите

САЩ са дали гаранции за изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия. Това заяви американският ...

Децата на Черноочене отличници по „Книжовен турски език”

След обявяване на резултатите стана ясно, че на проведения през месец април тази година в ...

Туск препоръча отлагане за Великобритания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е препоръчал на лидерите на ЕС да ...

Охлаждане на най-големия в света имотен пазар

През септември цените на жилищата в Китай отчитат най-малък ръст за последните 7 месеца. Причината ...