Home » Здраве » Нито простудата, нито грипът минават с илачи
Нито простудата, нито грипът минават с илачи
Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

„Не се страхувайте от простудата, няма как да я избегнете! Тя не се лекува, това е факт, просто се примирете!“. Това призовава неврологът – д-р Никита Жуков и обяснява как лечението на простудата и грипа се е превърнало в начин за печалба.

„Всичко, което ви е необходимо, ще го опиша само в едно изречение: парацетамол или ибупрофен, приемане обилно на течности и минимум хора около вас“, допълва специалистът.

Много хора през това време на годината – късна есен, се занимават с профилактика на грипа и острите респираторни вирусни заболявания, но все едно – пак боледуват, смята лекарят. Но защо повечето от тези средства за предпазване от простудите и грипа не помагат? Ето какво обяснява д-р Жуков.

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Д-р Никита Жуков

Метод №1. Витамини във вид на таблетки.
Най-добре е веднъж и завинаги да забравите за този метод. Просто се опитайте да се храните нормално, без изтощаващи диети и разни излишни експерименти. Така през цялата година вашият организъм ще има достатъчно количество от тези мънички незабележими вещества дори от „зимните” зеленчуци и плодове. На човек витамините са му нужни в микродози, които присъстват практически във всяко нормално меню. Освен това никой още не е доказал, че отказът от профилактичния прием на витамини на таблетки от здравия човек по някакъв начин е влошил неговото здраве.

Метод № 2. Закаляване.
В този метод има известен смисъл от медицинска гледна точка: предполага се, че нарочното и постоянно въздействие на стресовия фактор тренира организма за ефективна съпротива при стресови условия. Това е напълно логично, тъй като у всеки жив организъм има такава характеристика като приспособимост. Но ето в какво е въпросът: закалявайки се, вие тренирате своя организъм да реагира по-слабо на външните физически фактори, например на студа. А студът не предизвиква простудни заболявания, те биват предизвиквани от вируси и микроорганизми. Няма вирус – няма инфекциозна болест, та ако ще и в течен азот да се къпете (не се препоръчва, разбира се, тъй като може да предизвика други увреждания, от травматичен характер почти до летален изход).

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Метод № 3. Миене на ръцете.

Това е единственият действен метод да се защитите от болестта. Острите респираторни вирусни заболявания се предават по въздушно-капков път, т.е. заразеният човек издишва микрокапчици въздух с вируса, а вие ги вдишвате. Или тези вируси засядат върху околните предмети като ръчките в транспорта, а след това попадат върху ръцете, които вие можете да потъркате в лицето си или да пъхнете с тях храна в устата си. Всичко това директно „доставя” вируса до неговата цел – една седмица у дома с температура. Ако обаче измивате ръцете си, след като се приберете у дома, нищо от това не би се случило.

Метод № 4. Носене на маска.

Приличен метод, в случай че работите с голям брой хора. Имайте предвид обаче, че първо – маската трябва да се сменя на всеки 30-40 минути (!), в противен случай тя ще се навлажни от издишвания въздух, ще изгуби свойствата си да задържа микрокапчиците и ще се получи точно обратният ефект – ще се превърне в развъдник на микроорганизми. А за профилактика на грипа такава маска не е подходяща, защото тя не филтрира въздуха и впоследствие не удържа вирусите – това го може само противогазът.

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Метод № 5. Ваксиниране.

Можете да се опитате да се защитите от болестта, като си направите ваксина, но това ще е именно опит, тъй като ефективността от противогрипната ваксина е около 50 %. Всички терапевти препоръчват да се ваксинирате, но като цяло това е личен избор на всеки от вас в случай на простудни заболявания, тъй като против всички останали респираторни вируси (с изключение на грипа) ваксината не осигурява никаква защита.

По-възприемчивите към вирусите боледуват не 5-7 дни, а цели две седмици и дори месец. Разбира се, винаги ще се намерят хора, които познават техни близки, приятели, сватове, баджанаци, които не са боледували никога от нищо. Но това се обяснява много просто: у всеки човек усещанията са различни, защото всички хора са различни. Някои веднага усещат дискомфорт, дори и без да се е повишила температурата им, други и при 39 градуса не изпитват ни най-малък проблем. Затова много хора не че „никога не боледуват”, а просто не го усещат и не го забелязват.

Трети пък може би точно обратното – са по-възприемчиви към болестите или дори към усещането за болест. „Грамотният” доктор със собствено тревожно търсене задължително ще наведе такъв човек към размишления за имунната природа на честите или тежките простуди. Това ще повлече след себе си поредица от допълнителни изследвания, консултации, хипердиагностика и съмнителни методи на лечение на някакво неизвестно на никого „понижение на имунитета”.

„Опитайте да си наложите и да повярвате в следното: нито простудата, нито грипът, нито каквото и да е друго остро респираторно вирусно заболяване се лекува. Вие не можете да различите нито едно от тези три заболявания едно от друго, тъй като симптомите се кръстосват и силно варират при всеки човек. А тъй като лечение няма, то няма никакъв смисъл да се опитвате да ги различавате. „Противовирусните” препарати против простуда и грип са мит. Синапени лапи, пластири с черен пипер, хомеопатия, инхалации, физиотерапия – всичко това е просто губене на време и пари“, коментира експертът.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Как да се спасим от ниското кръвно?

Ниското кръвно не е болест. Но е добре да познаваме симптомите, които известяват рязкото му ...

Деси Фотосесията тъне в лукс в Анталия (СНИМКИ)

Плеймейтката Деси Димитрова, известна като Деси Фотосесията, тъне в истински лукс в 5 звезден хотел ...

Уловиха огромен сом край Русе

Рибари са уловили 125-килограмов сом във водите на Дунав край Русе. Рибата, по-дълга от човек, ...

Изборите в Албания започнаха с бойкот

На фона на напрегната политическа обстановка започнаха днешните местни избори в Албания. В съботната вечер ...

Разбиха най-големите митове за кърлежите

Специалисти препоръчват на хората, които ходят в гората, да вземат някои предпазни мерки срещу опасните ...

Мощен вулкан изригна

В Папуа – Нова Гвинея изригна вулкан, съобщи Gulf News. Вулканът Улавун е изригнал в ...