Home » България » Нинова предложи Жаблянов да бъде отстранен

Нинова предложи Жаблянов да бъде отстранен

Корнелия Нинова предложи на Пленума на БСП съставът на Изпълнителното бюро на партията да се разшири от 15 на 21 души. Лидерът на партията предлага още от ръководния орган да бъде отстранен Валери Жаблянов. Сред мотивите за отстраняването на Жаблянов са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На вниманието на Бюрото са предложени кандидатурите на общинския съветник от Столичния общински съвет Милка Христова, депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева и Манол Генов, както и на председателят на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски.

Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Нинова е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт, съобщава „Фокус“.

Политиката, която се води от председателката деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията и постепенно се установява едноличен режим на управление. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от левицата Валери Жаблянов преди заседанието.

На влизане на днешното заседание на Националния съвет на партията, което се провежда на „Позитано“, Жаблянов коментира появилата се в публичното пространство информация, че вероятно ще бъде отстранен като член на Изпълнителното бюро.

„Не знам какво ще се обсъжда, тъй като не съм информиран. Най-вероятно това ще се случи, защото в БСП настъпиха дълбоки и трайни промени през последните месеци и години. Критичното мнение се отстранява с всички средства“, заяви той.

Той изрази надежда в негово лице лидерът Корнелия Нинова да не вижда враг, а партиен другар, въпреки че често има различно мнение и отправя критични бележки към Изпълнителното бюро. „Нека да мине пленумът и ще имаме възможност да поговорим“, призова Жаблянов.

„Аз дневния ред го научих от вас. Нямам го официално получен. Трябва да има промени в Изпълнителното бюро. Ще става въпрос и за местни избори. Понеже предизборният щаб, който организираше европейските избори подаде оставка, би трябвало да се избере негов председател и състав“, коментира съпартиецът му Манол Генов.

Той обърна внимание и на финансовото състояние на партията, след като тя трябва да върне надвзетата партийна субсидия и подчерта, че това може да доведе и до съкращение в структурите ѝ.

Евентуалното отстраняване на Жаблянов коментира и депутатът Антон Кутев. „В БСП винаги председателят определя кой ще е член на бюрото и това е негово право. Аз също бях отстранен на времето от едно бюро. Няма драма“, смята той. Според него обаче в възможно Корнелия Нинова да предприеме и още по-големи промени в бюрото, като аргументира и необходимостта от тях.

На обратното мнение се оказа Красимир Янков. „Искрено се надявам, че няма да се направи опит за чистка в ръководството на БСП. Предполагам, че ръководството и Корнелия Нинова са наясно, че преди избори никой не освобождава подготвени, административно и политически, служители в една партия. Ако се правят съкращение сега, се залага да няма координация в предстоящите избори и те да се правят трудно“, смята той. Във връзка с финансовите проблеми той подчерта, че БСП може да се справи с тях със събирания членски внос.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

30-километрова опашка на границата с Турция

Рекордни опашки се извиха на границата с Турция. Само на ГКПП „Капитан Андреево” колоната от ...

32-годишен скочи на контрольор, прибраха го

32-годишен мъж от Кубрат е задържан за непристойни действия срещу орган на властта, съобщиха от ...

Бейл вече се подиграва с Реал (ВИДЕО)

За пореден път Гарет Бейл показа, че Реал Мадрид не му е приоритет, пише sportal. ...

Ремонтът на сгъваемия Huawei Mate X струва колкото iPhone 11 Pro

Huawei обяви официалния ценоразпис за ремонт на Mate X, съобщава Gizchina. Както може да се ...

12 шашми на крадците от парното

Вентилатори, гирлянди от капачки за буркани, сменени радиатори и добавяне на тръби са сред арсенала ...

Уволниха шефа на ВиК-Перник, режимът на водата остава до април

По повод водната криза в Перник, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков даде извънреден брифинг ...