Home » България » Нинова: Манолова изпълни условието за подкрепата ни

Нинова: Манолова изпълни условието за подкрепата ни

Подкрепата на БСП за Мая Манолова беше с едно условие – да приеме важните неща от нашата платформа и програма за управление на София. Това днес се е случи. Срещна се с кандидатите ни за общински съветници от листата, с ръководството на градската организация, прие се един документ, така че основните акценти от нашата платформа ще бъдат и нейни в работата ѝ като кмет, ако бъде избрана. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

Ако други партии са поставили пред нея същото условие, Манолова сама трябва да прецени от коя платформа какво може да вземе и доколко тези идеи могат да бъдат съвместими в една обща нейна програма, категорична е Корнелия Нинова.

„Ние предложихме идеите си, казахме на какво държим, така че оттук нататък – успешна кампания“, каза още тя.

Лидерът на БСП заяви, че евентуалната победа на Манолова в изборите за кмет на София ще бъде победа за всички – и нейна, и на партията, и на тези, които са гласували за нея. Загубата също. „Всички, които сме застанали зад нея и самата тя – ако загубим – отговорността ще е обща“, каза Нинова.

Какъв е залогът за БСП в тази битка?

„София е ключова и като столица, и като най-висшата еманация на този модел на управление на ГЕРБ, така че, ако тук победим, това означава сериозна промяна в съотношението на партийните позиции в страната, в съотношението на отношението на хората към ГЕРБ или към БСП. Така, че е ключова и е символ“, каза Нинова.

На нападките, че БСП залагат на човек извън партията, защото нямат подходяща кандидатура, Нинова уточни, че 80% от издигнатите кандидати за кметове са партийни кадри, което е около 200 души. 20% са надпартийни.

„Не е вярно, че БСП няма кадри. От тези 200, половината са опитните колеги, стари кметове, общински съветници, но половината – за първи път такъв сериозен пробив имаме – са млади хора до 45 години – младо поколение политици, което последните години се опитваме да подготвим за политиката след нас. Има сериозно обновление в нашите кандидатури. Другото – на много места се получава един широк фронт от подкрепа към БСП и то от надпартийните кандидатури. В това виждаме и смисъл да се издигат и партийни и надпартийни хора. БСП има хубава, силна платформа, с много авторитетни и почтени личности“, обясни тя.

Нинова заяви, че БСП не е в коалиция с десни парти в София, просто подкрепят общ кандидат с инициативен комитет.

„Нашият компромис за София беше този – платформата – одобрява ли се, приема ли се, изпълнява ли се. Щом се изпълнява – ние сме „да“. Имаме местни коалиции в някои общини и си имаме официално решение, че са допустими коалиции и сме дали разрешение на нашите структури да определят какви – без ГЕРБ“, каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви още, че БСП настояват много бързо да се приеме премахването на съкратеното производство във връзка на случая в Сотиря.

„Тук ГЕРБ ще видят тежка битка. Те предлагат да има съкратено производство, но вместо с една трета, да се намалява с една пета и по решение на съда. Това не е никаква промяна“, каза Корнелия Нинова.

Нинова уточни още нещо по отношение на прокуратурата:

Предстои избор на двамата европейски прокурори за България, това дори е по-важно от избора на Гешев, а няма правила как да ги изберем. Страхувам се да не се изпратят пак послушковци някакви. Затова другата седмица внасяме промени в закона – ясни критерии, правила, изисквания и избор на двамата европейски прокурори за България.

По-рано от пресцентъра на БСП съобщиха, че лидерът на партията пожелава успех на Лаура Кьовеши в битката за справедливост.

„Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС. Винаги съм я харесвала и подкрепяла кандидатурата ѝ, дори когато някои я отхвърляха и когато беше подложена на натиск и обвинения. Поздравявам я и ѝ желая успех в битката за справедливост“, каза Нинова.

„Напомням,че предстои избор на двама европейски прокурори, делегирани за България. Много е важно да бъдат избрани чисти, почтени и твърди хора. Колкото пъти поставяхме въпроса – управляващите мълчат. Другата седмица внасяме в НС предложения за начина им на избор, критерии и правила. Да не допуснем тихомълком да бъдат излъчени „подходящите“, допълни още лидерът на БСП.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...