Home » България » Нинова към Борисов: Кой ви разреши да смените външнополитическия курс?

Нинова към Борисов: Кой ви разреши да смените външнополитическия курс?

Питам премиера Борисов – кой колективен орган в държавата реши, че влизането ни в Шенген не е приоритет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в остра декларация по повод новия политически сезон.

Нинова обърна внимание на две събития от вчера, които ѝ изглеждат като една съществена промяна във външната политика на България, обвързано с въпроса парламентарна република ли сме или еднолична на премиера.

„Имам въпроси към вас г-н Борисов. Кой колективен орган в държавата, парламент или Министерски съвет реши, че един от малкото приоритети, които сме се обединили всички години наред – влизането ни в Шенген, вече не е приоритет?

Основателна ли е темата, която постави президента тук в институциите да се върнат решенията. Еднолично един човек – вчера смени външнополитичесикя курс на България. Защо? Защото, ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген, сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, защото направихме много грешки“, допълни Нинова и подчерта, че страната ни е създала опасност за европейската сигурност.

Ще внесем конституционна жалба срещу практика – джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели“, каза в началото на словото си лидерът на БСП Корнелия Нинова пред парламента, цитирана „Фокус“.

„По отношение на фискалната политика, Нинова отчете, че е абслолютно сбъркано провеждането ѝ.“Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения през държавата ред през бюджета. Харчат се еднолично, за партийни цели“, заяви още Нинова.

„Ще видите нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще имате конституционна жалба за Конституционния съд за неспазване и за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановление на Министерски съвет извън рамките на парламента“, заяви още Нинова.

Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори – джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца на партийни цели и за избори на подходящи кметове. Ще получите институционално позиция как това да се промени“, подчерта Нинова.

„Следващият ни акцент е местното самоуправление и местната власт. Тук държавата избягва от своите отговорности като прехвърля на общините без финансиране и за постоянно задължения“, допълни Нинова. В тази връзка Нинова заяви, че БСП ще направи своите предложения за това.

Намеква се за икономическа криза, но нашата икономика не е готова за това, подчерта каза лидерът на БСП.

„Започва един интересен, наситен с политически събития парламентарен сезон. От нас събраните в тази зала зависи да го направим пълноценен и резултатен.

Нашият принос на парламентарната група на „БСП за България“ за такава резултатност ще дадемосновно по пет въпроса. Не са измислени в партийната ни централа, продиктувани са в реалния живот.

Те са:

  • икономика,

  • социална политика, включвам в нея образование,

  • здравеопазване,

  • доходи и неравенства,

  • върховенство на закона и справедливост,

  • фискална политика и местно самоуправление.

Уважаеми колеги, продължава клишето, че държавата е лош стопанин, че пазарът ще регулира всички отношения, макар че светът и Европа разбраха, че това е грешка“, продължи в острото си слово Нинова.

„Нашите предложения конкретно ще бъдат за роля на държава в икономиката така, че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средни предприятия, на семейните фирми, на средната класа. Ще внесем обещания от нас Закон за държавните предприятия. Те могат да бъдат управлявани добре. Често говорим за инвестиции“, допълни още Нинова. „Все по-малко чуваме да се говори за производство“, обърна внимание Нинова. Тя посочи, че вниманието на БСП ще бъде съсредоточено там.

„Много специалисти, световни и европейски започват да намекват, че се задава икономическа криза. Нашата икономика не е подготвена за това. Един от основните стълбове за преодоляване на такава криза, за посрещане на такава криза е потреблението. То може да се стимулира с увеличаване на доходите. Ето защо в нашето внимание, втория акцент е социалната политика, е увеличаването на доходите не само като икономически механизъм, а като много тежък социален проблем“, изтъкна Нинова. Според нея трябва да се върне ролята на държавата.

Основателна ли е темата, която постави президента тук в институциите да се върнат решенията. Еднолично един човек – вчера смени външнополитическия курс на България. Защо? Защото, ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген, сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, защото направихме много грешки“, допълни Нинова и подчерта, че страната ни е създала опасност за европейската сигурност.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...