Home » България » Николай Банев с нова схема за излизане от затвора (Вратичка в закона го измъква от килията)
Николай Банев с нова схема за излизане от затвора (Вратичка в закона го измъква от килията)
Николай Банев с нова схема за излизане от затвора (Вратичка в закона го измъква от килията)

Николай Банев с нова схема за излизане от затвора (Вратичка в закона го измъква от килията)

Николай Банев може да излезе от затвора заради вратичка в закона

Николай Банев не успя да излезе от затвора под гаранция, но е на път да се измъкне като кандидат — политик. Вратичка в закона позволява на всеки, който е издигнат за политически пост от инициативен комитет, да се разхожда на свобода, при положение, че няма действаща присъда.

Делото срещу Никола и Евгения Баневи за пране на пари, в особено големи размери, вече е в ход.

Но все още няма издадена присъда. Именно по тази причина бившият олигарх реши да стартира политическа кампания. А тя може да му осигури възможност да излезе от затвора, пише HotArena, позовавайки се на „България днес“.

Според информация на изданието, вратичка в закона позволява на всеки български гражданин, който няма влязла в сила присъда, да се кандидатира за политичеси пост. В случая на Банев, той вече издигна своя платформа в социалните мрежи. И му е нужен само инициативен комитет от 3 души и 100 лв такса, за да се яви на избори. Преди години олигархът и съпругата му направиха отново опит да влязат в политиката. Но тогава не успяха да спечелят необходимите гласове. Сега вратичка в закона ще им позволи да са на свобода, докато траят изборите за евродепутати.

Евгения Банева също е издигната за евро депутат и дори се води активна кампания в нейна подкрепа в социалните мрежи.

По закон, докато траят предизборните кампании и ако бъдат избрани, всички кандидат-депутати се ползват от правото да се движат свободно из страната и да са на свобода.

Предполага се, че фамилията Баневи ще използва именно тази точка от закона, за да излезе от ареста, където се намират в момента. А дали след това наистина ще участват в изборите е друг въпрос. Това не е прецедент, тъй като през 2009 година братя Галеви използваха същата вратичка и в последствие успяха да избягат от страната и да се укрият в чужбина.

razkritia.com

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар