Home » Свят » Ние сме бардакът на Европа

Ние сме бардакът на Европа

Млади, бедни, зависими: в германската провинция Бранденбург жени проституират при крайно унизителни условия и по принуда. Повечето от тях са от България, показва репортаж на ARD.

В края на една горичка по главен път B1 в източната германската провинция Бранденбург те изведнъж се появяват сякаш от нищото: жени, които проституират направо на улицата. Много от тях са българки – като 31-годишната Александра. „Сама дойдох в Германия, не знаех немски, нямах жилище. Нищо добро не ме чакаше. Страхувах се, бях само на 25 години“, разказва тя в репортаж на телевизия ARD, излъчен в политическото предаване „Контрасти“.

„Разбиха ми сърцето“

Българката проституира от шест години, за да събере пари за сърдечна операция на майка си – типичен случай на проституция поради бедност. Такива жени, продаващи тялото си, живеят в постоянен страх от лошо отношение от страна на клиента, след като се качат в колата му. „Може и да не искаш нещо, но клиентът те принуждава да го правиш. Много е изнервящо, изложени сме на постоянен стрес“, разказва Александра. На въпрос на репортерите как се чувства, тя отговаря кратко: „Сърцето ми разбиха“.

Подобно на Александра, с улична проституция се занимават и много по-млади жени от нея. Всички те отклоняват въпросите на репортерите относно тяхната възраст. Сред тях със сигурност има и непълнолетни, а някои от тях по всяка вероятност са принуждавани да проституират, се казва в репортажа. Защо Службата за опазване на обществения ред не реагира?

Уличната проституция не е забранена

„Положението е отчайващо, нямаме достатъчно служители“, признава ръководителката на въпросната служба в община Меркиш-Одерланд Розвита Тиде. „Гражданите се оплакват и ни питат защо не се погрижим тази грозна картина да изчезне. Но за съжаление нищо не можем да направим, с вързани ръце сме, защото уличната проституция в Германия е разрешена.“

Германия има най-либералните в цяла Европа закони за проституцията, поради което страната се е превърнала в дестинация за секс-туризма. В интернет се предлагат пътувания до Германия с тази цел. Мнозина се възмущават, че така се насърчават принудителната проституция и търговията с хора.

„Ние сме бардакът на Европа. Нещо повече – в цял свят вече ни се носи славата и скоро ще догоним Тайланд в това отношение“, казва в репортажа депутатката Лени Браймайер от Социалдемократическата партия. „Те идват в Германия, за да вдигат с поршето си 260 км/ч и да забършат евтино някоя проститутка. Такава е Германия в очите на чужденците, от което аз искрено се срамувам“, добавя тя.

Призиви за забрана

Браймайер настоява проституцията в Германия да бъде забранена със закон – по примера на Швеция, където проститутките не се преследват от закона, а само сводниците. И в други страни е въведен т.нар. северен модел. Във Франция, например, тези правила важат от 2016 година.

В Германия обаче засега очевидно липсва необходимата подкрепа за подобна мярка. Позицията на германското правителство гласи: „Засега няма доказателства, че забраната в Швеция е довела до намаляване на случаите на търговия с хора. (…) Цел на политиката в Германия е жените да бъдат защитени от насилие“. Противниците на подобна забрана се опасяват освен това, че тя може да поощри нелегалната проституция и да маргинализира проституиращите.

Търсенето стимулира

Европейският парламент е за забрана на проституцията и през 2014 г. призова страните от ЕС да приемат закони за забрана на проституцията. Изследване на Европейската комисия сочи, че в страните, в които проституцията е легална, има по-високо търсене на секс-услуги. А голямото търсене води и до засилване на търговията с хора.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Шокиращо: какви реплики чуват жените на работното място

„Шефът ми каза: „При мен повишения се дават само срещу сексуални услуги. Кажи ми, когато ...

Гадателките вече издават касов бон

74 врачки и гадатели чукат касови бележки на касов апарат, вързан към НАП. Това сочат ...

Полфрийман правил опит за бягство

Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков е написал „7 листа отрицателни становища за Полфрийман“, ...

Китайски журналисти ще минават на тест за вярност

Китайски журналисти ще трябва да преминат изпит за разбирането на китайския лидер Си Дзинпин, съобщи ...

Китайски журналисти ще минават тест за вярност

Китайски журналисти ще трябва да преминат изпит за разбирането на китайския лидер Си Дзинпин, съобщи ...

Китай журналисти ще минават тест за вярност

Китайски журналисти ще трябва да преминат изпит за разбирането на китайския лидер Си Дзинпин, съобщи ...