Home » България » Неонацисти от цяла Европа се събират в София на рождения ден на Хитлер

Неонацисти от цяла Европа се събират в София на рождения ден на Хитлер

На 20 април т.г. организаторите на Луковмарш – Български национален съюз (БНС), ще са домакини на международна неонацистка среща. Тя не е обявена публично от българските националисти, но за нея разбираме от сайта на френските им съмишленици, които ще участват в нея.[1] Датата за подобно паневропейско фашистко събиране едва ли е избрана случайно – 20 април е рожденият ден на Адолф Хитлер.

Това съобщават от „Антифа България“.

На другия ден – 21 април, в Project Lab, в центъра на София, от БНС са обявили за първи път публична конференция, на която всеки може да се запознае с идеите на съмишлениците им. В нея ще участват открити екстремисти и участници в редица дейности и организации, прекрачващи европейските закони, както и законите на съответните държави. Тези хора ще разчитат, че поради липсата на интерес и апатия от страна на обществото и местните власти ще могат открито да набират симпатизанти и да разпространяват античовешките си идеи. Сред организациите, които ще бъдат представени, са едни от най-крайните нацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия.

Въпреки че тактиката на подобни групи е да се замаскират като невинни патриоти и националисти, които уж нямат нищо общо с фашизма или екстремизма, кратка справка за дейността на групите е достатъчна, за да имаме сериозни съмнения, че някой от участниците в публичната конференция потенциално може да бъде следващият крайнодесен атентатор, с връзки и посещения в България, подобно на Брентън Тарант, който извърши покушението в Крайстчърч, Нова Зеландия, през изминалия месец. В същото време за участие в по-малко мащабни, но също толкова антидемократични престъпления, като нападения над членове на малцинствени групи или политически опоненти, много от участващите организации свидетелстват собственоръчно и с неприкрита гордост. Ужасяващият списък с екстремистки организации, които ще участват в публичната конференция, е публикуван на сайта на самия БНС.[2],[3],[4] Ето кои са участниците:

Германците от Die Rechte („Десните”) са отцепници от по-старата неонацистка партия NPD. Преди време Антифа България обърна внимание на очевидните препратки към нацизъм на Die Rechte в тяхното видеообръщение за Луковмарш. Във видеото техен член разпалено обяснява как „Идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти.” (на 9 май се чества Денят на победата над нацизма, в съответствие с датата, която официално слага края на Втората световна война).

Друг член на Die Rechte говори на фона на красноречив графит „NAZI” („наци”, съкратено от нацист). На съседната стена, до въпросния графит, е нарисувано знамето на Германската империя (използвано и от Нацистката партия), което участници в Луковмарш гордо развяват по улиците на София.

Страницата на гостите от Франция Les Nationalistes използва широкоразпространеният и на места забранен неонацистки символ келтски кръст (винаги пикселизиран, за да бъде прикрит), а сайтът Jeune Nation, който обявява събитието в България, открито промотира фашизъм.[5],[6],[7]Все пак, основателите на Jeune Nation са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак (Alexandre Gabriac)и Иван Бенедети (Yvan Benedetti), чиито снимки от периода им на участие във вече забранените неонацистки организации Oeuvre Francaise и Jeunesse Nationliste, с вдигнати десни ръце за нацистки поздрав, изобилстват навсякъде в интернет.[8]

За разлика от французите, унгарците от Légió Hungária („Легион – Унгария”) открито използват келтски кръст на логото си, особено докато честват хитлеровите Waffen-SS в Будапеща.

Szturmowcy („Щурмоваци” – най-вероятно нарекли се така по името на паравоенните войски към Националсоциалистическата партия на Хитлер), от Полша, се гордеят с участието си в най-екстремисткото крайнодясно крило на Марша на независимостта във Варшава и агресивното прекъсване на студентски ЛГБТ+ прожекции.[9],[10]

За чехите от Národní a sociální fronta („Народен и социален фронт“) очевидно голям проблем са антифашистите, както виждаме от артикулите в онлайн магазина им.[11]Защо ли?

В центъра на София, безспорно, ще се проведе не просто националистическо или патриотично, а неонацистко събитие. Желаем да подчертаем и отговорността на ProjectLab.bg, които отдават помещението си за приютяването на известни на обществото групи и личности, изповядващи крайнодесни убеждения. Никой не може да оправдае отношенията си с БНС като „просто бизнес”, геноцидът и екстремизмът не могат да бъдат по никакъв начин легитимни възгледи и да бъдат пренебрегвани в името на поредната парична трансакция, oще повече че дори в законодателството са предвидени наказания за съучастващи във фашистка дейност.

Искаме ли България отново да се окаже топ туристическа дестинация за нацисти и крайнодесни екстремисти, или Луковмарш и посещението на атентатора от Нова Зеландия ни стигат?


[1] https://postimg.cc/7CrPZ7yS

[2] https://postimg.cc/7GPB3skD

[3] https://postimg.cc/phXJ3myt

[4] https://postimg.cc/34dndyhF/3233e2cd

[5] http://droites-extremes.blog.lemonde.fr/2013/08/07/yvan-benedetti-et-alexandre-gabriac-reactivent-jeune-nation/?fbclid=IwAR0c972101uvhVAxqnolt47I8cdmrHybD4N1cjPStpgUCDlbdvIF3V2F9E8

[6] https://postimg.cc/BjgHTqQL

[7] https://postimg.cc/d7sX6t2z

[8] https://i.postimg.cc/L4wgR6DJ/gabriac-benedetti.jpg

[9] https://postimg.cc/gnR2F4CG

[10] https://postimg.cc/PN05R0F6

[11] https://i.postimg.cc/B6CM87SV/czech-nazis.jpg

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Концесията на „Аерогара София“ и какво трябва да очакваме от нея

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Може ...

Стана ясно кой е брутално убитият мъж в Пловдив

Йордан И., който бе открит мъртъв по-рано днес, наистина е имал проблеми с алкохола, твърдят ...

Кой ще ни даде парииии?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. И ...

ГЕРБ и ДПС – стабилна връзка, но без брак

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Млад шофьор помете стълб, три дървета и гараж, загина на място

20-годишен младеж е загинал, а негов връстник е с опасност за живота след тежка катастрофа ...

Една и съща тежка болест мори Кейт и кралицата

Кралица Елизабет II и Кейт Мидълтън страдат от една и съща нелечима болест, твърдят кралски ...