Home » България » Нено Димов: Оформяме наредбата за твърдите горива

Нено Димов: Оформяме наредбата за твърдите горива

В момента сме в процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на БНТ.

„Замърсяването на въздуха не е от един единствен източник. Основното замърсяване в страната идва от битовото отопление и транспорта. В местата, в които има топлоцентрали, въздухът е по-чист от местата, където няма. В Перник дадохме много кратки срокове на ТЕЦ-а да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората. Първите няколко дни, след като се пусна ТЕЦ-ът имаше нощни проверки от районните инспекции“, посочи министърът.

По думите му проблемът с въздуха е много сериозен в европейски и световен мащаб. „Няма лесно решение. Ако имаше такова, нямаше 18 от страните членки на ЕС да бъдат в някаква фаза на съдебна процедура за чистотата на въздуха. От 2017 г. действа задължителен списък с най-добри налични техники, които трябва да се използват от ТЕЦ-овете, които изгарят горива от отпадъци. Всяко комплексно разрешително, което се издава, задължително трябва да има тези най-добри налични техники. Това е най-доброто, което науката в ЕС е достигнала и не може да се започне дейност в ТЕЦ-овете без да имат тези най-добри техники. Те до 2017 г. не бяха задължителни, но сега вече са“, добави Димов.

„Ние не сме глобявани до момента от Европейската комисия за чистотата на въздуха. От момента, в който България получи осъдителното решение, ние сме в много пряк контакт в ЕК по мерките и сроковете, в които се приемат. Няма как за една вечер да се реши проблемът. По този повод ще имам отново среща с комисар Авела. Ние още през 2017 г. направихме един график със законодателни наредби и мерки, които трябва да се предприемат, който България спазва. Когато станах министър, заварих в Оперативната програма за чистотата на въздуха едни 115 млн. за чистотата на въздуха.

В момента съм извоювал там да има над 700 млн. лв. От държавния бюджет за следващите 3 години има още 100 млн. лв. Много сме повишили инвестицията в тази насока. Имаме вече приета от МС програма, която се изпълнява и за последните 2 години 9 града, които бяха в наказателната процедура, вече покриват нормите“, каза още Нено Димов. Според него целият Североизточен регион покрива нормите. „Има устойчив тренд на намаляване на замърсяването. Не мисля, че ще стигнем до санкции, а по-скоро вървим към решаване на тези мерки.

През ноември или декември ще обявим още около 100 млн. лв. за градове, които не можаха да кандидатстват първия път, за да имат достъп до ресурс за решаване на тези проблеми“, допълни той.

„В момента сме в процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел. Ако бъде одобрен, ще бъде приета от Министерски съвет. Тя въвежда ограничение на съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива за битово отопление. До момента такива нямаше. На пазара ще могат да се пускат само твърди горива, отговарящи на тези по-ниски съдържания на пепел и сяра. Осигурили сме около 110 млн. на 6 общини за подмяна на отоплителни уреди. Наредбата ще бъде готова вероятно през зимата на следващата година и ще може да заработи през следващия отоплителен сезон“, каза още Димов.

„За този отоплителен сезон започна процедура за кандидатстване за подмяна на отоплителни уреди. Основният проблем е как кметовете да получат повече правомощия, за да се справят в нерегламентираните горива в градовете. Още миналата година в закона влезе изменение, според което тези пунктове за събиране на потенциални нерегламентирани горива да бъдат извадени извън градовете“, каза още той.

По темата за нерегламентираните сметища министърът посочи, че хората трябва да изхвърлят отпадъците си на регламентираните за това места. „Ние не можем да контролираме територията на цялата страна. На първо място идва съзнанието и трябва да знаем, че когато изхвърляме на нерегламентирани места, за него плащат други и понякога те плащат доста скъпо. На второ място идва контролът и на трето – почистването, което е работа на местната власт. Важно е да не се създават нерегламентирани сметища, защото те струват много скъпо на всички останали. Това може би е най-трудният, но най-устойчив път към създаването на благоприятна околна среда за живеене“, допълни Димов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

ЕК: Ще отговорим на удара на Тръмп

След влизането в сила днес на американските митнически санкции срещу европейски стоки на стойност 7,5 ...

Димитър Карбов: Варна ще се развива успешно, когато изгради индустриална зона

„Целите ни в управлението на града за нас са кауза, амбиция и визия за бъдещето ...

Борисов гневен: Аз съм виновен, така ли?!

За мен е било груба грешка приемането на България в Европейския съюз с Механизъм за ...

Паулиньо от Левски: В България няма расизъм!

Футболистът на Левски Марселиньо коментира расисткия скандал в българския футбол след евроквалификацията между България и ...

Северна Македония продължава да е приятел на България

Северна Македония ще остане приятел на България. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от ...

Турски поток започна да се пълни с газ

Първия участък от проекта „Турски поток“ вече е започнал да се запълва с газ, съобщи ...