Home » Мнения » Нека създадем нова благородна традиция в духа на съвременния българин

Нека създадем нова благородна традиция в духа на съвременния българин

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми приятели от ФАКТИ и читатели на медиата,

Предлагам на любезното Ви внимание една, необичайна, но практическа напълно осъществима идея за подпомагане на българските обществени, училищни и университетски библиотеки. Известно е за съжаление, че в годините на прехода тези библиотеки пострадаха сериозно, като голяма част от тях бяха закрити или съществуват с големи затруднения,дори фиктивно. В голям брой от библиотеките за жалост читателитете намаляха драстично. Причината трябва да се признае не е само в конкуренцията на развлекателните тв шоу-програми, интернет платформите и социалните мрежи или в липсата вече на трайни навици и време за четене. Тази причина е и невъзможността, поради липса на достатъчно финансови средства, да се попълват училищните и академичните библиотечни фондове с новоизлезли книги, учебници, енциклопедии, справочници, периодични и специализирани издания. Пред цялото ни съвременно общество днес стои тревожен въпрос: Как да се стимулира и насърчава четенето, особено сред младите хора, което заедно с образованието формира тяхната грамотност? Знаем,че този който загуби досега и достъпа до книгата, губи постепенно богатството на езика и самоличността си на българин. Но какво е предложението ми, което моля да се постави на вниманието на българските медии и на Вашата огромна аудитория.

То се породи от поредната среща на випуска ни, завършил преди години гимназия. Както е нормално тези срещи на съученици носят атмосферата на чудесните младежки спомени и духа на отминалото време. Разбира се носят и радостта, че още сме живи и здрави, че сме били най-искрено заедно в онези години, “когато рокендролът беше млад“. След срещата се замислих и за съжаление признах в себе си, че може би училището като духовен символ на нашето чудесно преживяване най-малко като че ли присъстваше истински на срещата. А неговите проблеми особено в тези динамични времена, почти не бяха споменати в задушевните ни разговори. Въпреки,че разбрахме, че училищната библиотека е обедняла и не всички ученолюбиви деца имат на разположение необходимите им книги, учебници и литература. Ако всеки един от нас, освен обичайните 30-40 лева разходи за куверт в заведението би прибавил още по 10-15 лева,което е по възможностите ни, за закупуване на необходимите учебници,книги и литература – училищната библиотека на любимото ни училище би се обновила. И то с искрената помощ на всеки от бившите съученици,което би ни направило съпричастни към една такава благородна идея. Би станало също повод и за разговори и формиране на ново отношение към книгата,четенето и към възраждане на все по-липсващите ни духовни ценности. Затова призовавам като българин и гражданин: Нека опитаме да създадем една нова благородна традиция в духа на съвременния българин. Нека на хилядите организирани всяка година срещи на училищни и университетски випуски към средствата, с които финансираме приятното ни прекарване в ресторанти и заведения,нека да добавяме и такива средства за закупуване на нужните книги, учебници и литература за обновяване на библиотеките на любимото ни училище или университет. От завеждащите библиотеките на училищата и университетите, би могло без затруднения преди поредните срещи на конкретния завършил випуск или клас, да получим списък с необходимите заглавия на учебници и книги и да закупим и дарим според възможностите си част от тях. Това може да става от събралите средствата от участниците в срещите организатори от средата на бившите съученици, без да се превеждат средствата по сметки, което да предизвиква понякога за съжаление съмнения за правилното им разходване.

В тази връзка не мога да не спомена и ежегодното организиране на абитуриентските и абсолвентските балове в страната. На тези чудесни събития в живота на нашите деца, внуци и близки виждаме освен неповторимата красота на българските младежи и девойки и истинско дефиле на модата с най-скъпи многобройни тоалети, костюми и наети автомобили. Това са разходи в хиляди левове, правени от почти всяко българско семейство, в което има млад човек, завършващ средното си или висшето си образование. Може би е напълно възможно от хилядите левове разходи да се отдели и една малка сума за обновяване с книги библиотеките на „любимото“ ни училище или университет.

Нека с това и с инциативата за осъществяване на предложената идея за подпомагане на училищните и университетските библиотеки от всеки уважаващ образованието българин, да възродим навсякъде в страната истинската любов към книгата и да си припомним, дори библейската мисъл, че в начало бе Словото, и Словото беше у Бога. И Словото бе Бог“.

Разчитам на Вашето съдействие като авторитетна електронна информационна интернет медиа с национално значение за популяризиране на инициативата.

С уважение,

адв. Цветан Цветанов

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Откриха гигантска дупка в земната повърхност, предстои нещо страшно

Силно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано край бреговете на щата Орегон ...

Опасни звуци, издавани от колата

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха безвъзвратно. Днес автомобилите са ...

Нови дарения във Варна от кампания с капачки

Сдружение „Аз Вярвам и Помагам” направи нови дарения със събрани средства от предадени пластмасови капачки ...

В Русия расте търсенето на употребявани дизели

Продажбите на употребявани автомобили с дизелов двигател в Русия през тази година са се увеличили ...

Спряха влаковете между Калотина и Димитровград, има изтичане на газ

Преустановено е движението на влакове между гарите Калотина Запад и Димитровград (ЖС), научи ФАКТИ. Причината ...

Край на черните дни за тези зодии!

През остатъка от месец август представителите на определени зодиакални знаци ще се радват на нов ...