Home » България » Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата
Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата
Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата

Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата

Снимката е открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, където Левски е преподавал. На нея се натъкнали членове на сдружението „Фабрика за идеи“, което поддържа сайта, по време на посещението им в селското читалище.

Там сред старите снимки от историята на селото било и въпросното фото. То прави впечатление на посетителите, които го пускат във фейсбук, където предизвиква куп коментари и предположения.

Известно е, че от 1864 до 1866 г. Васил Левски е преподавал в селото. Сам е създал първото взаимно училище там с ученици от различна възраст. То се е намирало до селската църква „Свети Димитрий Солунски“. Оригиналната сграда е била разрушена, но сега на нейно място е изградена нова, в която се помещават читалището и музейната сбирка за историята на селото.

До нас са достигнали седем безспорно установени фотографии на Васил Левски. Най-ранната е направена през август 1867 г. в Белград, след завръщането на четата на войводата Панайот Хитов – това е т.нар. байрактарска снимка на Левски.

От Втората българска легия в Белград (1867 – 1868 г) са запазени 2 фотографии, направени към края на 1867 г. или в началото на следващата. На едната е Левски с негови другари, участници в легията. На другата е с брат му Христо и с Христо Иванов – Големия.

На четвъртата фотография е в цял ръст, облечен в бяла униформа. Петата е първият портрет на Васил Левски, направен през лятото или пролетта на 1870 г., който се смята за най-хубав и изразителен. Почти по същото време се е фотографирал и седнал в 3/4 ръст.

Седмият фотопортрет на Левски е бил най-популярен в миналото. Снимката е направена в Букурещ към юни 1872 г. Именно тя е попаднала в ръцете на турската полиция, която я разпространява.

Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата

 

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар