Home » Любопитно » Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Съвсем спокойно може да се каже, че картофите са една от най-разпространените храни по света. Тяхната история в Европа идва още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г. Първите европейски писмени свидетелства за картофите идват през 1537 г. от испанския завоевател Кастелянос. След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно започва да се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.

По време на войните картофът се оказва полезен. Зърнените храни биха могли да бъдат изгорени и запасите от тях – конфискувани от преминаващите армии, но картофите са под земята и не ставали жертва на военно заграбване. Това довело до масовото им използване от селяните.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Днес картофите се появяват на трапезата ни все по често. Въпреки това експертите казват, че картофите и особено пържените са доста трудно за храносмилане ястие. А яденето на пържени картофи с някои храни е напълно вредно за тялото.

Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак.

От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което още повече затруднява храносмилателната система. Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи заедно със следните хранителни продукти:

Домати. Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да затрудните и да забавите сериозно храносмилането си.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Алкохолът. Пържени картофи заедно с алкохол е двойна тежест върху бъбреците. Тази комбинация кара тялото да задържа повече течности, от една страна заради пържената и солена храна, от друга – заради естеството на алкохола, което пък дехидратира организма.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Хляб. В компания с пържени картофи, хлябът ще „възнагради” тялото ви с твърде голяма порция от концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.

Месо. Някои диетолози смятат, че комбинацията от пържени картофи и месо в твърде тежка за стомаха и е трудносмилаема поради огромното количество мазнини, които се съдържат в двата продукта. Ако все пак обичате да комбинирате пържените картофи с пържола или кюфтета например, специалистите препоръчват да не ги ядете повече от един път в седмицата.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Харакири за Ферари: Верстапен спечели феноменалното състезание в Бразилия

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели може би едно от най-интригуващите състезания през сезона ...

Харакири за Ферари: Ферстапен спечели феноменалното състезание в Бразилия

Пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен спечели може би едно от най-интригуващите състезания през сезона ...

Тази семейна история ще ви разтърси (ВИДЕО)

55-годишният британец Алекс Люис изгубил паметта си през 1982 година. Той претърпява тежка катастрофа с ...

Млад полицай почина по време на лов

Млад мъж е починал по време на лов в Брезнишко, научи „Струма“. Трагедията се е ...

Суецкият канал – от магистрала на британската империя до глобална магистрала

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. За ...

Паргов: Където е съгласието, там е победата

Злобата и омразата ще ни погубят. Това предупреди другарите си лидерът на БСП – София ...