Home » Крими » Не пуснаха предсрочно убиец, намушкал момче преди 8 г.

Не пуснаха предсрочно убиец, намушкал момче преди 8 г.

Бургаският окръжен съд отказа да освободи предсрочно убиеца Деян Димитров, който през лятото на 2011 г. намушка с нож фатално момче в бургаския ж.к. „Възраждане”. В момента той излежава 13-годишна присъда за убийство. 28-годишният мъж поиска да бъде освободен, тъй като вече е изтърпял повече от половината от наказанието си – от 8 години той е зад решетките, съобщи БНР.

Деян дори поиска да му бъде наложен най-дългият изпитателен срок, тъй като е сигурен, че няма да извърши друго престъпление. На заседанието присъстваше директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров, който обаче обясни, че всъщност поведението на Деян зад решетките не е постоянно, а това е именно един от критериите, които съдът взема предвид при разглеждането на искания за предсрочно освобождаване.

„Оценките пряко отразяват поведението на всяко осъдено лице. Абсолютно е минимизиран субективният фактор. В неговата пледоария, всяко изречение започваше с „аз“, т.е. поставя себе си във фокуса на вниманието на всички. Съжаляваше своите близки, но не съжаляваше жертвата и неговите роднини. Това няма как да покаже твърдението, че се разкайва“, обясни пред съда Мангъров.

По време на делото Димитров обясни, че е печелил няколко дела срещу Бургаския затвор. Той поясни, че не е обиждал и не е е имал лошо отношение към администрацията на институцията. Димитров посочи, че през цялото време е защитавал правата си по законов път, което го било направило „неудобен”.

Според Мангъров обаче, критиките му са абсолютно безпочвени. „Изкарват се факти извън контекста. Например се твърди, че делата, които е водил срещу затворническата администрация, са повод да бъде изготвено негативно становище по повод неговото искане за условно предсрочно освобождаване. Това абсолютно не е вярно. Има много лишени от свобода, които са правили такива искания за обезщетения, най-вече за условията, при които се изтърпява наказанието“, обясни директорът на затвора.

Той поясни, че става въпрос предимно за минали периоди, тъй като в момента условията отговарят на всички нормативни изисквания, включително и на европейските. Според Мангъров тези становища се изготвят на базата на факти и в крайна сметка решението се взема от съдията, а не от администрацията на Затвора.

„Никой не е обявил война на Деян Димитров. Напротив, това са негови виждания. Беше цитирано и становище на психиатъра, в което Димитров декларира, че води война с администрацията. Това не показва, че това е човек, който е смирен, както той самият се описва“, допълни Мангъров.

По време на заседанието осъденият за предумишлено убийство затворник посочи, че е бунтар, но не и анархист. В затвора е решил да се занимава с литература, тъй като иска след като излезе да може да се развива с интелектуална дейност. Това била и причината да откаже например работа в цех за пластмаса.

В крайна сметка Бургаският окръжен съд реши, че няма достатъчно доказателства Димитров да бъде освободен предсрочно. По време на заседанието бе посочено, че до този момент той не е внесъл и никакви пари, свързани с обезщетението, което дължи на родителите на жертвата.

Сред мотивите на съда е променливото му поведение. Беше посочен и опитът му за самоубийство през 2018 г. Според оценката на началника на психиатричното отделение в Ловеч, Деян е направил това не защото е искал да сложи край на живота си, а защото е искал да бъде преместен в друг затвор. Съдията посочи, че през годините много от исканията на Димитров са били уважени от администрацията на затвора.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас. Ако искането отново бъде отхвърлено, Димитров има 6-месечен срок, след който отново може да пусне молба за предсрочно освобождаване. Бранимир Мангъров посочи, че след промяната на закона от февруари 2017, когато е дадена възможност на затворниците сами да подават молби, броят на тези дела рязко се е увеличил.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Циганин плаши с брадва и бой учител, бил тормозел сина му

30-годишен ром заплаши учител от гимназията в Кричим да го пребие и съсече с брадва, ...

Вдигат заплатата на Стърлинг с 150 хил. на седмица

Най-високоплатеният играч във Висшата лига ше стане Рахим Стърлинг, след като подпише новия си договор ...

Децата на Черноочене отличници по „Книжовен турски език”

След обявяване на резултатите стана ясно, че на проведения през месец април тази година в ...

Кубрат Пулев се боксира пред 11 хил.

На 9 ноември, на стадион „Чукчанси Парк“ – домът на бейзболния отбор на Гризлис, ще ...

Туск препоръча отлагане за Великобритания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е препоръчал на лидерите на ЕС да ...

Охлаждане на най-големия в света имотен пазар

През септември цените на жилищата в Китай отчитат най-малък ръст за последните 7 месеца. Причината ...