Home » Свят » Не искаме карамфили, а власт!

Не искаме карамфили, а власт!

„Не искаме карамфили, а власт“. С това заглавие турският вестник „Айдънлък”, отбелязва днешния ден на жената – 8 март. Причината за заглавието е, че почти няма представителки на нежния пол в партийните списъци с кандидати за предстоящите на 31 март местни избори.

Друго издание – в. „Евренсел“, посочва, че по отношение на участието на жените в работната сила и политиката, Турция заема 131-о място сред 144 държави. Данните са от доклад на Сезгин Танръкулу от водещата опозиционна сила на Турция – Народнорепубликанската партия.

На последните избори в южната ни съседка на 24 юни 2018 г. в парламента влязоха 78 жени от 600 депутати, а за изборите на 31 март партиите са издигнали 2119 мъже и 385 жени за кандидати за представители на местната власт.

Не може да бъде подминат и друг факт – за последните 17 години убийствата на жени в Турция са нараснали четири пъти. През 2002 г. са били убити 66 жени, а през миналата година вече са 440. Само за първия месец на тази година в южната ни съседка са убити 43 жени, а за февруари цифрата е 31.

От идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган правото на живот на 15 034 жени е било нарушено, отбелязва „Евренсел“.

Основен проблем на турската жена е насилието. Оказва се, че колкото по-образована е тя, толкова повече насилие търпи. Близо 70% от представителките на нежния пол в Източна и Югоизточна Европа са понасяли насилие най-малко веднъж в живота си след 15-годишна възраст.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Откриха нов арест в Сливен

Нови арестни помещения бяха открити днес в Сливен. На церемонията присъстваха заместник-министърът на правосъдието проф. ...

Велосипедистите – новите градски анархисти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

БСП: Ковачки от Сейшелите кандидат за АЕЦ Белене ВИДЕО

БСП е в шок от абсурдите в държавата. За месец юни-юли-август българското производство плаща най-скъпата ...

Жорж Ганчев ограбен до шушка преди смъртта си

Сърдечна недостатъчност е причината за смъртта на Жорж Ганчев, настъпила рамо сутринта в понеделник. Легендарният ...

Приемаме еврото най-рано през 2023 г.

България може да приеме еврото най-рано след 4 години, но за целта трябва да отговори ...

Слави разпусна „Магаданс“

Една ера отиде в историята – Слави Трифонов разпусна балет „Магаданс“. Така вестник „България днес“, ...