Home » Свят » Не искаме карамфили, а власт!

Не искаме карамфили, а власт!

„Не искаме карамфили, а власт“. С това заглавие турският вестник „Айдънлък”, отбелязва днешния ден на жената – 8 март. Причината за заглавието е, че почти няма представителки на нежния пол в партийните списъци с кандидати за предстоящите на 31 март местни избори.

Друго издание – в. „Евренсел“, посочва, че по отношение на участието на жените в работната сила и политиката, Турция заема 131-о място сред 144 държави. Данните са от доклад на Сезгин Танръкулу от водещата опозиционна сила на Турция – Народнорепубликанската партия.

На последните избори в южната ни съседка на 24 юни 2018 г. в парламента влязоха 78 жени от 600 депутати, а за изборите на 31 март партиите са издигнали 2119 мъже и 385 жени за кандидати за представители на местната власт.

Не може да бъде подминат и друг факт – за последните 17 години убийствата на жени в Турция са нараснали четири пъти. През 2002 г. са били убити 66 жени, а през миналата година вече са 440. Само за първия месец на тази година в южната ни съседка са убити 43 жени, а за февруари цифрата е 31.

От идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган правото на живот на 15 034 жени е било нарушено, отбелязва „Евренсел“.

Основен проблем на турската жена е насилието. Оказва се, че колкото по-образована е тя, толкова повече насилие търпи. Близо 70% от представителките на нежния пол в Източна и Югоизточна Европа са понасяли насилие най-малко веднъж в живота си след 15-годишна възраст.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кмет ще раздава безплатна виагра на съгражданите си, защото…

Безплатна виагра за всички. Точно тази идея се върти в ума на един френски кмет, ...

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...