Home » България » НАТО с висока оценка за участието на България в мисиите й

НАТО с висока оценка за участието на България в мисиите й

„В НАТО, и лично аз, оценяваме приноса на България към мисиите и операциите на Алианса. България допринася за споделената сигурност в много различни направления”, каза на пресконференция председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията Стюарт Пийч, който е на посещение в България.

Маршал Пийч, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обсъдиха сигурността на Балканите, както и ключовата роля на България в региона.

„Чрез приноса ви, присъствието ви в Косово, чрез подкрепата ви за водената от ЕС мисия в Босна и Херцеговина, вие подпомагате евроатлантическата интеграция на Западните Балкани”, каза сър Пийч.

„България разчита на тази съюзна подкрепа и полага усилия за активно участие в тези дейности”, каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Сред обсъдените въпроси с председателя на Военния комитет е било и реализирането на Инициативата за готовност на НАТО, приета през 2018 г. Обществото трябва да е наясно, че за постигане и поддържане на висока готовност на силите, е необходимо и допълнително финансиране. Най-високопоставеният български военен акцентира и върху модернизацията на армията с трите основни проекта за видовете въоръжени сили, като посочи, че след закупуването и усвояването на новата техника, ще бъдем в състояние да обмислим увеличаване на нашия принос към Силите на НАТО с много висока степен на готовност, допълни ген. Боцев.

„Посещението на Стюарт Пийч в България в момент, в който осъществяваме Стратегически преглед на отбраната, е много важно, за да го запознаем с намеренията и приоритетите си и да чуем неговата оценка”, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той акцентира върху три теми: бюджетът на отбраната; превъоръжаването с модерна техника и на трите вида въоръжени сили; политиката в областта на личния състав и мерките за справяне с недостига и окомплектоване на военните формирования.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Протест в Париж срещу домашното насилие

Протест в Париж срещу домашното насилие. Десетки жени лежаха като мъртви в центъра на града. ...

Паргов: Витоша трябва да е достъпна

Витоша трябва да е достъпна за гражданите и гостите на София. Решението е възстановяване на ...

Вальо Михов: Футболът в БГ е честен, не е като в Европа

Членът на Изпълкома на БФС в оставка Валентин Михов даде интервю за БНР. В него ...

Бившата жена на Филип Аврамов му намери заместник

Бившата жена на Филип Аврамов показа, че отново е щастлива, след като през последните три ...

Деси Цонева показа как кърми бебето си (СНИМКА)

Деси Цонева, която през изминалата седмица роди дъщеричката си Бианка-Димана, сега сподели истински трогателен кадър ...

Анди Руис: Джошуа първо трябва да ме победи, за да докосне коланите ми

Анди Руис участва в специална прескоференция, посветена на предстоящия му реванш с Антъни Джошуа. Боксовият ...