Home » Без цензура » Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни
Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни
Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни

Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни

Новите роби в полята на Южна Италия са българските циганчета – оповести категорично днес най-тиражираният всекидневник на Апенините „Кориере дела сера“.

В обширната си публикация, вестникът твърди, че ромчетата ни дори измествали в предпочитанията на местните земеделци досегашните селскостопански роби – чернокожите африканци, пише в. Монитор.

Просто защото били евтина работна ръка и били щастливи, когато им се плаща между 50 и 75 цента на час или петкратно по-малко отколкото на конкуренцията от горещия континент. А освен това, циганетата ни били дискретни, никога не правели скандали, слушали, не се карали и биели, а камо ли да отидат в полицията и да наклепат чорбаджиите си за нечовешката им експлоатация.

Според цитирани от „Кориере дела сера“ синдикалисти, циганетата ни пристигали в Италия заедно с цялото си семейство, като всички негови членове превивали по дестина часа гръб в нивите с домати, патладжани, артишок, дини, краставици, картофи и т.н. Мъжете печелели по 2 евро на час, жените по едно евро, а децата им, както вече стана дума, между 50 и 75 цента в зависимост от възрастта. Тоест за един работен ден, нашенската ромска фамилия изкарвала половината нормална надница за един ратай, ама сто процента италианец.

Ако се вярва на въпросните синдикалисти, циганите ни обаче били много уважавани от земеделците северно и южно от Неапол, които винаги им пазели работните места и дори им осигурявали що годе прилични жилища. Разбира се, срещу 70 – 100 евро наем на човек, което на практика не е много, в сравнение с наемите в останалата част на Италия, но все пак са си пари. Освен това, нашите роми, които идвали на Апенините обикновено с автобус през април и си тръгвали за родината в края на септември, си плащали и билета от България – към 100 евро на калпак.

Нашите мургавелковци изкарвали освен това добри пари и за посредниците си италианци и бригадирите – нашенци, с които обаче се разплащал директно ползвалият услугата им селскостопански предприемач.

Източник: БЛИЦ

Оценките на читателите
Общо: 0 Общо гласували: 0
Коментирай чрез Фейсбук

loading...

Вашият коментар

error: Внимание: Съдържанието е защитено !!