Home » Без цензура » Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни
Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни
Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни

Нашите циганчета – новите роби на Италия! Работят за без пари, но били щастливи и послушни

Новите роби в полята на Южна Италия са българските циганчета – оповести категорично днес най-тиражираният всекидневник на Апенините „Кориере дела сера“.

В обширната си публикация, вестникът твърди, че ромчетата ни дори измествали в предпочитанията на местните земеделци досегашните селскостопански роби – чернокожите африканци, пише в. Монитор.

Просто защото били евтина работна ръка и били щастливи, когато им се плаща между 50 и 75 цента на час или петкратно по-малко отколкото на конкуренцията от горещия континент. А освен това, циганетата ни били дискретни, никога не правели скандали, слушали, не се карали и биели, а камо ли да отидат в полицията и да наклепат чорбаджиите си за нечовешката им експлоатация.

Според цитирани от „Кориере дела сера“ синдикалисти, циганетата ни пристигали в Италия заедно с цялото си семейство, като всички негови членове превивали по дестина часа гръб в нивите с домати, патладжани, артишок, дини, краставици, картофи и т.н. Мъжете печелели по 2 евро на час, жените по едно евро, а децата им, както вече стана дума, между 50 и 75 цента в зависимост от възрастта. Тоест за един работен ден, нашенската ромска фамилия изкарвала половината нормална надница за един ратай, ама сто процента италианец.

Ако се вярва на въпросните синдикалисти, циганите ни обаче били много уважавани от земеделците северно и южно от Неапол, които винаги им пазели работните места и дори им осигурявали що годе прилични жилища. Разбира се, срещу 70 – 100 евро наем на човек, което на практика не е много, в сравнение с наемите в останалата част на Италия, но все пак са си пари. Освен това, нашите роми, които идвали на Апенините обикновено с автобус през април и си тръгвали за родината в края на септември, си плащали и билета от България – към 100 евро на калпак.

Нашите мургавелковци изкарвали освен това добри пари и за посредниците си италианци и бригадирите – нашенци, с които обаче се разплащал директно ползвалият услугата им селскостопански предприемач.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Интер прие офертата на Наполи за Икарди

Ръководството на Интер е приело предложение за Мауро Икарди на стойност 65 млн. евро. То ...

Съдят мъж, опитал да насили 12-годишна в Петрич

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.Г. (на ...

Министерството на здравеопазването парира Мирър за легионерската болест

Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза на двама граждани на ...

Студенти от Египет се обучаваха в Техническия учебен чентър на ЧЕЗ

20 студенти от Египет преминаха обучение в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение България. Студентите ...

Париж: До 30 дни очаквайте ключови новини около Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон каза, че до 30 дни може да се намери решение за ...

Грудев: Няма да толерираме служители с ненормални стандарти

Спокойствието трябва да е свързано с ежедневната рутинна работа на нашите служители.Това заяви шефът на ...