Home » Свят » Нашествие на плужеци в Москва

Нашествие на плужеци в Москва

Гигантски плужеци с дължина до 15 сантиметра предизвикаха тревога в центъра на Москва – поредното място, където се появяват в нашествието си от Испания, предаде Би Би Си.

Известни с научното си име Арион вулгарис, голите охлюви са чудовища в сравнение с повечето от събратята си и са сериозни вредители, способни да опустошат земеделски площи. Според експерти те испанските плужеци са сред 100-те най-инвазивни вредители в Европа.

Руската телевизионна програма „Вести“ излъчи репортаж с ужасени реакции на московчани. „Ядат ужасно много, наистина е трудно да се отървеш от тях. Полагам усилия, но продължават да се размножават“, заяви Абдула Ташибеков, предаде БНР.

Арион вулгарис могат да бъдат червеникаво кафяви или жълти. Извън Иберийския полуостров за първи път са забелязани във Франция през 1956 г. Бързо се разпространяват в Европа, като се смята, че продажбата на растения спомага да пренасяне на яйцата им.

Срещат се често във Великобритания, а отскоро и в Русия, но едва сега достигат до места на крачка от Кремъл. Възрастните испански плужеци обикновено умират през есента и едва ли ще успеят да оцелеят през тежката руска зима, освен ако не намерят топло убежище.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Отварят за посещение 3 емблематични за София сгради

Три емблематични софийски военни сгради „отварят врати“ в рамките на инициативата Европейски дни на наследството. ...

Издирват изчезнала проститутка

Пловдивският районен съд разпореди да бъде обявена за общодържавно издирване Камелия Найденова, съобщи Plovdiv24.bg. Въпросната ...

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“

Поредна провокация срещу изграждането на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле кроят организациите от коалицията „За ...

Рецепта на деня: Крехко свинско в гювеч

Приготвянето на свинско месо отнема повече време, но тази рецепта си заслужава времето, заради страхотния ...

Гърция очаква нова мигрантска вълна

Потокът мигранти от Турция в Гърция е на най-високото си ниво от три години, но ...

Строим Турски поток срещу 3 млрд. лева

Началото на 2020 г. е крайният срок за стартирането на „Турски поток“. По трасето се ...